© Raf Willems

Ooievaars strijken massaal neer in Vlaanderen: "Najaarstrek is volop bezig"

In de Kempen zijn gisteravond honderd ooievaars gezien rustend op verlichtingspalen naast de E34.  Ook op andere plekken zie je grote groepen in het veld neerstrijken. "De najaarstrek is volop bezig. De ooievaars zijn onderweg naar Spanje", vertelt ornitholoog Gerald Driessens van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen. 

In Ravels, Arendonk en Oud-Turnhout zijn gisteravond tientallen ooievaars gezien, rustend op verlichtingspalen. "Twintig jaar geleden waren we al blij als we een groepje van tien ooievaars zagen. Maar de laatste jaren hebben we altijd prijs en zien we in deze periode grote groepen overvliegen of pleisteren", zegt ornitholoog Gerald Driessens van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen. "Aan de hand van de geringde ooievaars in de groepen zien we dat het om vogels uit Nederland of Duitsland gaat. 's Avonds strijken ze vaak in grote aantalen neer op verlichtingspalen, fabrieksgebouwen of kerktorens. Dat is een adembenemend schouwpel."

Overwinteren in Spanje en niet in Afrika

De najaarstrek van ooievaars richting het warmere zuiden is volop aan de gang. "De vogels die je nu in Vlaanderen ziet, vliegen hoogstwaarschijnlijk naar Spanje. Almaar minder ooievaars voelen de nood om de oversteek te maken naar Afrika. Met de klimaatopwarming kunnen ze even goed overwinteren in zuid Europa", zegt Driessens. Wie nog ooievaars wil zien moet snel zijn. "We merken dit jaar wel dat ze langer blijven in gebieden die onder water hebben gestaan. Maar de periode van de trek is stilaan voorbij. Vanaf een uur of tien 's morgens stijgen de ooievaars op dankzij thermiek om hun vlucht verder te zetten."  Lees verder onder de foto's.

© Raf Willems
© Raf Willems

Invasie gaaien en zwarte mezen

Volgens vogelkenner Driessens zijn het niet alleen de ooievaars die hun opwachting maken. "De laatste dagen zien we een invasie van gaaien. We weten niet waar die vandaan komen. De gaaien trekken in groepjes rond en dat zal nog toenemen. Op zich is dat vreemd omdat de gaai niet echt een trekvogel is. Zulke vogels verplaatsen zich als er in hun leefgebied te weinig voedsel is. Dat is nu ook aan het gebeuren met zwarte mezen. We verwachten er de komende weken een groot aantal uit het noordoosten, vermoedelijk uit de Baltische staten."

Een gaai

Meest gelezen