Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Haïtiaanse premier Henry ontslaat openbare aanklager die hem wilde vervolgen voor moord op president Moïse

De openbare aanklager in Haïti beschouwt premier Henry als een verdachte van de moord op president Moïse en eist dat hij een verbod krijgt om het land te verlaten. Eerder is gebleken dat Henry twee keer gebeld heeft met een voortvluchtige man die verdacht wordt als de opdrachtgever voor de moord. Premier Henry heeft de openbare aanklager nu ontslagen.

Enkele dagen geleden ontving premier Ariel Henry een erg beleefde uitnodiging van de openbare aanklager om te komen getuigen. Nu klinkt de aanklager echter veel scherper. Zo vraagt hij het gerecht om de premier een verbod te geven om het land op gelijk welke manier te verlaten omdat die beschouwd wordt als een verdachte van de moord op president Jovenel Moïse die begin juli in zijn huis werd doodgeschoten.

De aanklager baseert zich op gegevens van een lokale telecommaatschappij. Daaruit zou blijken dat Henry enkele uren na de moord op president Moïse twee keer gebeld heeft met Joseph Felix Badio, terwijl die laatste zich vlak bij het huis van de president bevond.

Die Badio is sindsdien spoorloos en wordt door de politie gezocht als mogelijke hoofdverdachte en opdrachtgever van de moord. Premier Henry heeft eerder toegegeven dat hij die man goed kent, maar dat hij die niet in staat acht om een dergelijke moord te organiseren of te bevelen. Badio was jarenlang een topman van de anticorruptiedienst, maar werd begin mei ontslagen wegens "wangedrag".

Premier Henry is duidelijk niet opgezet met het feit dat hij als een verdachte beschouwd wordt. Hij stuurde de openbare aanklager meteen de laan uit.

Wat weten we nu zeker over de moord?

Zeker is dat president Jovenel Moïse te midden van een politieke crisis op 8 juli 's nachts werd doodgeschoten in zijn woning in de hoofdstad Port-au-Prince. Volgens de getuigenis van zijn vrouw Martine die bij die aanslag gewond is geraakt, was niemand van de tientallen lijfwachten toen aanwezig. Waarom wordt nog uitgezocht door het gerecht.

In de zaak zijn een veertigtal verdachten opgepakt, onder hen 18 Colombiaanse huurlingen, maar die zouden beweren dat ze net waren aangeworven om president Moïse te beschermen. 

Na de moord was er ook een bizarre machtswissel. Net tevoren was premier Claude Joseph ontslagen door Moïse, maar die leek even de macht naar zich toe te trekken. Onverwachts maakte Joseph dan plaats voor huidig premier, de 71-jarige Ariel Henry, die kort voor de moord door de president was gevraagd om een nieuwe regering te vormen. 

Net vandaag heeft premier Henry dan weer een akkoord gesloten met de oppositiepartijen die zich eerder tegen de autoritaire president Moïse gekeerd hadden, om een efficiënte overgang naar nieuwe verkiezingen mogelijk te maken.

Zeker is alleszins dat in Haïti een obscure machtsstrijd woedt tussen meerdere fracties, telkens gesteund door criminele straatbendes, en er lijkt geen einde te komen aan het politieke schimmenspel. Midden augustus is Haïti dan nog een geteisterd door een zware aardbeving die meer dan 2.000 mensenlevens heeft gekost en meer dan 130.000 woningen heeft vernield. Ook daarvoor al was Haïti het armste land in Amerika.

Meest gelezen