Komt er een herschikking van het radiolandschap? Vier kandidaten strijden om felbegeerde FM-frequentie

Vier kandidaten blijven over in de strijd om een felbegeerd plaatsje te bemachtigen op de FM-band. Studio 100 zal als nieuwkomer proberen een van de huidige licentiehouders te onttronen. Dat zijn al twintig jaar Qmusic, Joe en Nostalgie. Er waren geruchten dat ook Telenet een gooi zou doen naar een landelijke FM-frequentie maar zij hebben geen dossier ingediend. De deadline verliep dinsdag om middernacht.

Wie een plaatsje wil op de nationale FM-band, zal daarvoor moeten vechten. Dat komt omdat Europa meer beweging vraagt in de licenties. Er kwam dan ook een oproep aan kandidaten met radio-ambities om een gooi te doen naar een felbegeerd plaatsje. 

In Vlaanderen zijn er acht zenders met een landelijke FM-frequentie. Daarvan zijn er vijf van de openbare omroep. Dat zijn Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara. Daarnaast hebben in Vlaanderen ook drie commerciële zenders een plaats. Dat zijn al twintig jaar Qmusic, Joe en Nostalgie. Voor de openbare omroep blijft alles ongewijzigd. Aan commerciële kant zijn er wel drie plaatsen beschikbaar. De drie huidige licentiehouders willen hun positie graag behouden maar nu mengt ook Studio 100 zich in de strijd. 

Telenet, het moederbedrijf van SBS Belgium heeft geen licentie aangevraagd. Het bedrijf heeft wel ambities om landelijke radio te maken en bekijkt nu de mogelijkheden om samen te werken met een van de andere kandidaten. "De SBS Belgium-zendergroep blijft vragende partij om, naast de stadsnetwerkradio van NRJ Vlaanderen, landelijke FM-radio te kunnen maken", zegt CEO Jeroen Bronselaer. "SBS Belgium heeft zelf geen dossier ingediend maar we bekijken wel een mogelijke samenwerking met een partij die een FM-licentiedossier heeft ingediend. De komende maanden zal SBS Belgium de haalbaarheid van een dergelijk partnership verder onderzoeken."

Volgens Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) zullen de plaatsen toegekend worden op basis van inhoud. De kandidaten moesten namelijk een dossier indienen met een inhoudelijk voorstel. Vanuit die voorstellen wordt dan beslist wie een plaats krijgt. "In Vlaanderen hebben we een fantastisch radiolandschap", zegt Dalle. "We willen dat vooral dynamiseren. We willen dat nog sterker maken, vandaar ook deze procedure."

We willen het radiolandschap nog sterker maken, vandaar deze procedure

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Media

FM-frequenties zijn bedoeld om analoog uit te zenden. Opvallend dus dat daar meerdere gegadigden voor zijn, want vooral digitale radio en internet­uitzendingen zijn aan een opmars bezig. "FM is als het ware het toegangsticket voor radiostations om ook digitaal te gaan uitzenden", zegt Tom Evens, professor Media-industrie en technologiebeleid aan de UGent. FM-radio heeft ook een trouw luisterpubliek, voegt hij eraan toe.

In het late journaal geven we een kort overzicht wat er juist te gebeuren staat in het radiolandschap en waarom er nog zoveel gegadigden zijn:

Videospeler inladen...

Meest gelezen