Staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo).

Staatssecretaris Schlitz wil analyse met alle betrokkenen na elk dodelijk slachtoffer van partnergeweld

Wanneer iemand overlijdt door huiselijk geweld, moet er een uitgebreide analyse komen met alle betrokkenen en de familie. Dat zegt staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo) na de Pano-reportage over geweld tegen vrouwen gisteren. Schlitz haalt haar inspiratie in het Verenigd Koninkrijk, waar zulke analyses al sinds 2011 consequent worden gemaakt. 

Gisteren bracht Pano het verhaal van drie vrouwen die te maken kregen met extreem geweld tijdens hun relatie. Velen van hen zochten meermaals contact met hulpverleners of de politie, maar zijn teleurgesteld dat daar weinig mee werd gedaan. 

Analyse na elk dodelijk slachtoffer

Deze vrouwen zijn niet alleen. Elke maand worden in België twee vrouwen vermoord door hun partner, tonen schattingen op basis van krantenartikelen. 1 op de 5 vrouwen krijgt ooit te maken met partnergeweld. En uiteraard zijn ook mannen soms het slachtoffer van huiselijk geweld.

Om te analyseren waar de aanpak van partnergeweld beter kan, wil staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo) nu elk dodelijk geval van partnergeweld uitgebreid onderzoeken. Daarvoor haalt ze haar inspiratie in het Verenigd Koninkrijk. 

De Britten stellen al sinds 2011 rapporten op na elk dodelijk slachtoffer van partnergeweld, waarin wordt onderzocht wat er misliep. “Domestic Homicide Reviews”, heten die analyses. Het systeem kwam er na de dood van Julia Pemberton en haar zoontje William in 2003. In 2018 waren er in het VK al meer dan 500 zulke "reviews" opgesteld. 

Staatssecretaris Schlitz heeft sinds deze zomer een voorlopige versie klaar van een nieuw "Nationaal Actieplan Gendergerelateerd Geweld". En daarin staan die Britse “reviews” letterlijk vermeld. “We moeten nu vooral bestuderen hoe we dit concreet in een Belgische context kunnen toepassen”, zegt de staatssecretaris. 

In het Verenigd Koninkrijk worden bij elk fataal geval van partnergeweld alle betrokkenen partijen rond de tafel gebracht. Het gaat dan om de politie, de gezondheidsmedewerkers, de sociale diensten, en uiteraard de familie zelf. We spraken met Davina James-Hanman, experte geweld tegen vrouwen, die het systeem goed kent. Zij legt uit hoe dat precies werkt: 

Videospeler inladen...

De bedoeling van de analyses is om lessen te trekken uit wat er is gebeurd. “Doet dezelfde situatie zich morgen voor, zou je dan dezelfde fatale uitkomst krijgen? Dat is de kernvraag die je met die rapporten probeert te beantwoorden”, zegt James-Hanman.

Het patroon van partnergeweld

De Britten stellen in hun analyses vast dat de politie vaak te veel focust op eenmalige incidenten. “Ze komen aan en stellen vragen over wie wat waar wanneer was. Maar dat is niet hoe huiselijk geweld werkt. Huiselijk geweld is een groter patroon”, zegt James-Hanman. 

Maar ook bijvoorbeeld de huisarts kan aandachtiger zijn, leren de Britse analyses: "Als een vrouw aan haar arts vertelt dat ze slecht slaapt, dat ze relatieproblemen heeft en zich depressief voelt, dan moet er bij artsen een belletje rinkelen. Dat zijn namelijk dé signalen dat er huiselijk geweld gaande kan zijn, en de arts moet dan gericht doorvragen”, klinkt het. 

De federale regering zal het voorlopige actieplan van Schlitz dit najaar bekijken. De Ecolo-staatssecretaris verwacht dat de invoering van de analyses naar het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk het uiteindelijk zal halen. 

Er wordt nog om andere reden naar de Britten gekeken. De Britse politie kan mensen inlichten als hun partner in het verleden geweld gebruikte in een relatie. "The right to know" of "het recht om te weten", heet dat systeem. Voor Schlitz is dat systeem eventueel ook "bespreekbaar" in België. 

Preventief

Analyses zoals in de UK kunnen helpen om na de feiten lessen te trekken. Beter is natuurlijk om preventief in te grijpen. In Vlaanderen bestaan daarvoor verschillende zogenoemde “Family Justice Centers”. Dat zijn centra waar verschillende diensten als politie, justitie, OCMW’s en bijvoorbeeld psychologen samenwerken rond huiselijk geweld. Voor seksueel geweld zijn er ook de Zorgcentra na Seksueel Geweld, waar verschillende diensten samenzitten. 

Volgens James-Hanman is de samenwerking en informatiedoorstroom tussen deze verschillende diensten cruciaal om partnergeweld aan te pakken. Bekijk hier hoe het Family Justice Center in Mechelen werkt: 

Videospeler inladen...

Bekijk hier "Pano: Geweld tegen vrouwen":

Videospeler inladen...

Wie nood heeft aan een gesprek over huiselijk geweld, kan terecht bij 1712, de huisarts of de politie. Bij dringende gewelddadige situaties bel je de politie op 101. Voor dringende medische hulp bel je het noodnummer 112.

Meest gelezen