Radio 2

Schapenkudde in Lommel-Kolonie: "15 ha vloeiweiden doen gras groeien, schapen mogen helpen bij onderhoud"

Het natuurgebied De Watering in Lommel-Kolonie, op de grens van België en Nederland, heeft nieuwe bewoners. Een kudde schapen moet het gebied in de herfst begrazen. Op die manier kan het gras in het voorjaar terug optimaal groeien. De vloeiweides maken gebruiken van een uniek irrigatiesysteem dat nu kans maakt om erkend te worden door Unesco als immaterieel cultureel erfgoed.

"De kracht van De Watering zit in het feit dat het een van de weinige wateringen is die nog intact én werkzaam is", vertelt Natuurpuntgids Carl Vertommen. Het gebied met zijn vloeiweides wordt goed bewaard, dat tonen de schapen die er grazen. "De schapen zorgen ervoor dat het gras in de winter niet kan stikken en we er in het voorjaar terug mee aan de slag kunnen."

Het terrein kent een rijke geschiedenis met een unieke werking, en die werking maakt kans op een erkenning van Unesco. "We werkten met verschillende grachtjes die worden open gehouden zodat het water over de wortels van het gras kan slibben, en dat maakte dat je het gras kon winnen", aldus Vertommen. "Vroeger was er geen andere optie, maar nu is het te arbeidsintensief en ondertussen werken we ook met kunstmest. Maar 15 ha wordt door vrijwilligers nog op de originele manier bevloeid."

Het water over de bodem zorgt voor nieuwe kalk voor de flora en trekt vogels aan met dorst.

Natuurpuntgids Carl Vertommen

Ondertussen staan er op een deel van het gebied Canadese populieren, die zelf veel water nodig hebben. "De populieren werden geplaatst langs de grachten. Vroeger werden ze gebruikt om lucifers van te maken, maar nu gebruiken de meeste mensen aanstekers", lacht Vertommen. 

Luister hier naar het fragment met Natuurpuntgids Carl Vertommen. Het artikel gaat daaronder verder. 

Ondertussen wordt het gebied van 15 ha nog maar 1 keer per jaar gehooid door Natuurpunt. Omdat het zo arbeidsintensief is en minder vraag naar is. "We blijven het wel doen voor de fauna en flora", getuigt Vertommen. "Het water over de bodem zorgt voor nieuwe kalk voor de flora en trekt vogels aan met dorst." 

De vloeiweiden zijn een populaire trekpleister in Lommel. "We merken dat mensen uit verschillende regio's benieuwd zijn naar de bedding en de werking ervan. Ook mensen uit de buurt maken nog kennis met de mooie vloeiweiden", sluit Vertommen af. 

Meest gelezen