Videospeler inladen...

Hoe kan de overheid de laatste mensen overtuigen voor een vaccin? En is dat nog nodig? Jullie vragen beantwoord 

Met 63 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd in Brussel en 90 procent in Vlaanderen zit de  vaccinatiecampagne in ons land in zijn eindfase. Toch probeert de overheid ook de laatste groep nog te overtuigen van een prik tegen het coronavirus. Maar is dat allemaal nog wel nodig? En waarom dan niet gewoon een vaccinatieplicht invoeren? We kregen er de afgelopen dagen opnieuw veel vragen over en legden ze voor aan Karolien Poels, communicatiewetenschapper aan de UAntwerpen, tijdens onze allereerste #steljevraag.

Is het nog nodig om mensen te overtuigen zich te laten vaccineren?

We zijn negen maanden verder en nog steeds komen er wekelijks berichten over de vaccinatiecampagne in het nieuws. Moeten we het hier echt nog over hebben en is het belangrijk om die laatste mensen nog te overtuigen van een prik? "We kunnen ons afvragen hoeveel winst we nog kunnen boeken", geeft Poels toe, "maar in Brussel en bij de jongeren kan het cijfer nog opgekrikt worden".

Videospeler inladen...

Waarom maken we vaccinatie niet gewoon verplicht?

Toch nog een vaccinatieplicht invoeren om de laatste mensen aan te zetten tot een prik is volgens Poels geen goed idee. "De keuze laten heeft er net voor gezorgd dat er zo’n goede vibe was rond de vaccinatie." Met een vaccinatieplicht ga je volgens Poels vooral een ander effect bereiken: 

Videospeler inladen...

Is een coronapas geen onrechtstreekse verplichting om je te laten vaccineren?

Vanaf 1 oktober heb je in Brussel waarschijnlijk een coronapas nodig om op café of restaurant te gaan, of om te sporten in je favoriete sportclub. Is dit dan geen onrechtstreekse verplichting om je te laten vaccineren? “Ik begrijp dat het zo gepercipieerd wordt en net daarom is het belangrijk om uit te leggen waarom het Covid Safe Ticket wordt ingevoerd", vertelt Poels daarover.

Videospeler inladen...

Waarom kunnen we als gevaccineerden en niet-gevaccineerden elkaars keuze niet gewoon respecteren?

Gesprekken tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden monden nu regelmatig uit in discussies over wie het bij het juiste eind heeft. Maar volgens Poels bereik je daar niets mee. "Niet-gevaccineerden kunnen er verschillende redenen voor hebben. We moeten luisteren waarom en respect en empathie tonen voor elkaar.”

Videospeler inladen...

Is er een gouden tip om die laatste mensen toch nog te overtuigen?

“Als je iemand kent die niet gevaccineerd is, ga die persoon niet uit de weg, maar praat. En verwijs hen door naar hun eigen huisarts.” De eigen omgeving kan een grote invloed hebben op de vaccinatiebereidheid, weet Poels:

Videospeler inladen...

Wil je de volledige #Steljevraag met Karolien Poels herbekijken? Dat kan hieronder: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen