Luk de Wilde
Foto Luk De Wilde

Grote brand in kippenbedrijf in Sint-Niklaas: 165.000 dieren omgekomen

In Sint-Niklaas heeft een uitslaande brand gewoed in een kippenbedrijf in de Weverstraat, in het westen van de stad. 165.000 kippen kwamen daarbij om het leven, zo bevestigt de burgemeester. 

De brand ontstond dinsdag rond 15 uur in een kippenstal. Wat de oorzaak is van de brand, moet nog verder onderzocht worden. Maar de felle brand legde de loods volledig plat. En het isolatiemateriaal in het dak gaf een enorme rookpluim, die kilometers ver te zien was. Daardoor werden de omliggende straten ook afgesloten voor het verkeer, en moesten omwonenden ramen en deuren gesloten houden. 

De rook bevatte geen giftige stoffen, maar rook is altijd schadelijk, dus moesten we de waarschuwing uitsturen
Lieven Dehandschutter (N-VA), burgemeester Sint-Niklaas

Ook bestuurders op de wegen E17, N70 en N41 moesten hun ramen sluiten en de ventilatie van hun wagen uitschakelen.

"Uit de eerste metingen blijkt dat er geen giftige stoffen zijn vrijgekomen. Er zijn dus geen verontrustende cijfers", klinkt het bij burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). "Toch moesten we iedereen de raad geven om de rook buiten te houden, want rook inademen is altijd schadelijk, of die giftig is of niet."

Lees verder onder de foto

sintniklaas.be

"Of er asbest vrijgekomen is, dat is nog niet helemaal duidelijk, maar ik vermoed van niet omdat het om een redelijk recente constructie gaat", zegt de burgemeester nog. Zowat 60 brandweerlui hebben uren moeten blussen om de brand onder controle te krijgen. Ze kregen hulp van de Civiele Bescherming. Rond 21 uur was het grootste werk achter de rug. 

Lees verder onder het filmpje

Videospeler inladen...

Paardenmanège bleef gespaard

De hulpdiensten hebben kunnen voorkomen dat de naburige manège ook in vlammen opging. De brand heeft ook daar schade aangericht, maar alle paarden bleven ongedeerd. Sommige paardeneigenaars waren wel in paniek afgekomen om voor hun dier te zorgen. 

Het levenswerk van de kippenkweker is helemaal weg
Lieven Dehandschutter (N-VA), burgemeester Sint-Niklaas

Er vielen geen gewonden, maar de schade is toch heel groot, zegt de burgemeester: "De 3 loodsen zijn bijna helemaal vernield, en alle 165.000 kippen zijn in de brand gebleven. Het levenswerk van die kippenkweker is helemaal in de vlammen opgegaan. Het is nu wachten op de oorzaak van de brand, en op de verzekering, om te zien hoe die man kan geholpen worden."

Meest gelezen