Umicore in Hoboken gaat in beroep tegen strengere uitstootnormen

Umicore in Hoboken heeft beroep aangetekend bij Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) tegen de uitstootnormen die in juni verstrengd zijn door het Antwerps provinciebestuur. De provincie had beslist dat kinderen die in de omgeving van Umicore wonen, minder lood in hun bloed moeten hebben dan nu is toegelaten. Umicore vindt die nieuwe normen te streng. 

Net voor de zomer heeft het Antwerpse provinciebestuur de uitstootnormen voor het bedrijf Umicore in Hoboken nog verstrengd. Het bedrijf is sindsdien verplicht om maatregelen te nemen, zodat de loodwaarden in het bloed van kinderen (1-12 jaar) die in de buurt van Umicore wonen nog maximaal 3,5 µg/dl bedragen. Dat wil zeggen dat er hooguit 3,5 microgram lood per deciliter in de bloedconcentraties van de kinderen mag zitten. Tegen 2025 zouden die waarden ook moeten dalen naar een zo laag mogelijk niveau. 

De opgelegde waarden zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en ze zijn in het belang van de bewoners

gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA)

Umicore vindt die verstrengde normen onhaalbaar streng en tekent daarom beroep aan. "We betreuren die beslissing", reageert gedeputeerde Luk Lemmens. "De opgelegde grenswaarden zijn inderdaad veel strenger, maar ze zijn wel gebaseerd op de huidige wetenschappelijke inzichten én ze zijn in het belang van de gezondheid van de bewoners. Met wat inspanning van het bedrijf moet het een haalbaar niveau zijn."

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft nu 5 maanden de tijd om het beroep van Umicore te behandelen. "In de tussentijd moet het bedrijf voldoen aan de voorwaarden die wij hebben opgelegd", besluit Lemmens. 

Meest gelezen