Aangedampte bril bij mondmasker beu? Meer mensen laten voorzetlenzen implanteren

Sinds de start van de coronacrisis laten meer mensen voorzetlenzen implanteren om geen bril meer te moeten dragen. Een bril dampt namelijk al snel aan als je een mondmasker op hebt.  In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden zien ze een stijging van deze ingrepen met 75 procent.

In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden zien ze net als in andere Belgische ziekenhuizen een opvallende stijging van mensen die voorzetlenzen laten implanteren. Het gaat om een stijging van 75 procent. Concreet betekent dat voor het Imeldaziekenhuis gemiddeld een vijftal ingrepen per maand.  Dat zou onder meer met corona te maken hebben. Want met zo'n ingeplante voorzetlens hoef je geen bril meer te dragen die kan aandampen terwijl je een mondmasker draagt. Ook mensen die contactlenzen dragen, kunnen door het mondmasker sneller last krijgen van droge ogen en dan zijn voorzetlenzen een gemakkelijk alternatief.

Een voorzetlens kan geïmplanteerd worden bij mensen die jonger zijn dan 45 en die de juiste vorm van oog hebben. De oogchirurg maakt dan een kleine snede aan de rand van het hoornvlies en schuift de kunstlens tussen de eigen ooglens en het gekleurde deel van het oog. 

De operatie is vlot verlopen en ik kon meteen opnieuw beter zien

Patiënt Nils Van Elewijck

Nils Van Elewijck (30) liet in het Imeldaziekenhuis voorzetlenzen implanteren. “Omdat ik vrij droge ogen heb waren gewone lenzen nooit een optie. Een bril dragen deed ik niet graag aangezien ik nogal actief ben", vertelt Van Elewijck. "De operatie is vlot verlopen en ik kon meteen opnieuw beter zien. Ik kan weer alles doen zonder te moeten letten op lenzen of bril. Later kan ik nog beslissen of de huidige correctie aangepast moet worden, wat bij een laserbehandeling natuurlijk niet kan.”

Deze nieuwe techniek is omkeerbaar: de lens kan dus altijd nog verwijderd worden

Karolien Termote, medisch diensthoofd Oogziekten

Meer en meer patiënten kiezen nu ook voor voorzetlenzen in plaats van de klassieke ooglaserbehandeling. "Voorzetlenzen hebben meer voordelen dan het laseren van je ogen", zegt dokter Karolien Termote, medisch diensthoofd Oogziekten. "Bij een laseringreep verander je de kromming van het hoornvlies door een stukje van het hoornvlies weg te branden. Bij deze nieuwe techniek daarentegen breng je een lens in het oog in, maar die kan later nog altijd verwijderd worden. De ingreep is dus omkeerbaar."

De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt 20 minuten per oog. Patiënten kiezen zelf of ze beide ogen tegelijkertijd laten opereren, of één voor één. De operatie kost tussen de 2.100 en de 2.500 euro. De ingreep wordt niet terugbetaald door het ziektefonds.

Meest gelezen