Wolf doodt jonge koe in Oudsbergen: "We staan vandaag alweer bij een volgende familie die getroffen is"

In Oudsbergen is afgelopen nacht een jonge koe gedood door een wolf, zegt burgemeester Marco Goossens (CD&V). Dat gebeurde in een weide in de Raffisstraat, op zo'n 100 meter van de weide waar in de nacht van zondag op maandag 2 pony's werden doodgebeten. 

"Gisteren waren het twee pony's, vandaag een jong rund dat aangevallen is en helemaal opgegeten is door de wolf, dus we staan hier nu bij een nieuwe familie die getroffen is", zegt burgemeester Marco Goossens. "Het is een drama voor dit gezin. Het is een jonge koe die moest zorgen voor de opvolging van het bedrijf en nu is die dood."

“De koe was iets ouder dan een jaar”, vertelt de eigenaar. “We hebben vorige week nog de helft van onze gronden beschermd. Als we alle koeien naar de stallen zouden brengen, zitten ze daar werkelijk op elkaar. Zo kunnen we toch niet bezig blijven? Hebben wij geen rechten meer?” 

Het is niet realistisch om elke koeienwei en paardenwei wolfproof af te rasteren

De weide was omheind om de runderen binnen te houden, maar er is te weinig materiaal voorhanden om de omheining zo aan te passen dat de wolf niet binnen kan."Het is niet realistisch om elke koeienwei en paardenwei wolfproof af te rasteren", gaat burgemeester Goossens verder. "Deze boer heeft zo'n 10 runderen, maar hier in de buurt zijn honderen runderen en paarden. Dus het is voor die landbouwers niet realistisch om de dieren binnen te houden in de zomer. We moeten echt eens gaan nadenken hoe we dit probleem grondig moeten aanpakken."

Nieuwe campagne

Natuur en Bos blijft er bij de eigenaars van vee in het wolvengebied op aandringen om hun weilanden uit te rusten met wolfwerende omheiningen. "Dat is de enige manier om de dieren echt te beschermen, daar blijven we op hameren", vertelt woordvoerder Jeroen Denaeghel. "We starten daarom ook met een nieuwe sensibiliserinsgcampagne. Er komt een nieuwe subsidieregeling aan, zodat ook niet-professionele veehouders subsidies krijgen om zo'n wolfwerende omheiningen te plaatsen. Dus we hopen dat het daardoor aantrekkelijker wordt om die wolfwerende omheiningen te plaatsen." 

 

Meest gelezen