Minister van Welzijn Beke over coronapas in zorgvoorzieningen: "Geen principiële bezwaren, maar nog aantal vragen"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft geen principiële bezwaren tegen de invoering van een coronapas voor bezoek van zorgvoorzieningen, maar onderstreept dat er nog een aantal belangrijke vragen overblijven. Zo benadrukt hij dat het beperken van bezoek een beperking van het recht op een privéleven is. "De vraag stelt zich of deze beperking proportioneel is ten opzichte van het aantal besmettingen dat we in de zorgvoorzieningen zien", aldus Beke.

Gisteren lanceerden de Vlaamse zorgkoepels een oproep om, naar het voorbeeld van Brussel, ook in Vlaanderen de coronapas te verplichten voor bezoekers van ziekenhuizen en woonzorgcentra. Ook federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bleek voorstander te zijn. "Persoonlijk lijkt me dat een goed voorstel", zei Vandenbroucke. "Je zorgt zo voor veiligheid voor het zorgpersoneel en voor de mensen die in het ziekenhuis verblijven." Hij benadrukte wel dat het aan de Vlaamse regering is om de uiteindelijke beslissing te nemen.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) reageerde vanmiddag voor het eerst op dat voorstel in de commissie Welzijn in het Vlaams Parlement. Hij zei daar dat hij "geen principiële bezwaren" heeft tegen het voorstel, maar hij haalde wel een aantal belangrijke vragen aan die volgens hem eerst beantwoord moeten worden.

De vraag stelt zich of deze beperking proportioneel is ten opzichte van het aantal besmettingen dat wij in de 

Zo benadrukte hij dat het beperken van bezoek eigenlijk een beperking van het recht op een privéleven is. "Het recht op privéleven is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en in onze grondwet", legde hij uit. "De vraag stelt zich of deze beperking proportioneel is ten opzichte van het aantal besmettingen dat wij in de zorgvoorzieningen zien." 

Op dit moment zijn er namelijk nog weinig besmettingen in die woonzorgcentra. Volgens Beke zijn er elke week tussen de 11 en 16 voorzieningen waar twee of meer besmettingen gesignaleerd worden. Dat komt neer op een besmettingsgraad van slechts 1,6 procent.

Organisatorische impact en besmettingen kunnen niet uitgesloten worden

Daarnaast is het volgens de minister ook belangrijk om rekening te houden met de organisatorische impact van zo'n beslissing op de voorzieningen. De vakbonden reageerden gisteren ook al dat ze vrezen voor een verhoging van de werkdruk op zorgpersoneel, omdat de coronapassen van bezoekers ook gecontroleerd zouden moeten worden. En bovendien, benadrukt Beke, kan besmetting nooit uitgesloten worden. Ook niet na een vaccinatie.

Verder haalde Beke ook aan dat een eventuele beslissing om een coronapas in te voeren in zorgvoorzieningen ook juridisch onderbouwd moet worden. Vandaag is die juridische basis er nog niet. "Op dit moment is er op basis van het samenwerkingsakkoord van 14 juli enkel een juridische basis om dit op te leggen voor massa-evenementen en proef- of pilootprojecten", legde hij uit. Er is wel een nieuw samenwerkingsakkoord in aantocht dat de uitbreiding van het gebruik van een coronapas toelaat, maar dat zal pas ten vroegste begin oktober gepubliceerd worden. Pas dan kan de Vlaamse regering de definitieve beslissing nemen. 

We mogen niet denken dat dit een zaligmakende oplossing is

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn (CD&V)

Dat minister Vandenbroucke er gisteren voor pleitte om de coronapas in te voeren in Vlaamse zorgvoorzieningen, vond minister Beke "wat kort door de bocht". "Ik was wel verbaasd toen ik mijn federale collega hoorde zeggen dat we dat nu maar moeten gaan toepassen in de woonzorgcentra en de ziekenhuizen. Hij weet namelijk dat dat niet voor vandaag of morgen zal zijn", aldus Beke. 

Hoe dan ook zal het uiteindelijk aan de Vlaamse regering zijn om de knoop door te hakken. Minister Beke wilde nog niet op die beslissing vooruitlopen.  Hij voegde daar wel het volgende aan toe: "Ik ben het absoluut eens dat het uitgangspunt moet zijn dat we het bezoekrecht niet meer gaan terugschroeven. Als een maatregel als het covid safe ticket daarbij kan helpen, wil ik daarnaar luisteren en zal ik dat bespreken in de schoot van de regering", aldus Beke. "Ik ben daar open en pragmatisch in, maar we mogen niet denken dat dit de zaligmakende oplossing is. We moeten naar een continuüm van maatregelen kijken."

Meest gelezen