Radio 2

Yaconsorbet wordt het dessert van de toekomst: suikervrij en calorie-arm!

De yaconsorbet wordt een dessert van de toekomst voor alle lekkerbekken en vooral voor diabetici. De West-Vlaamse hogescholen Howest en Vives onderzoeken al lang de mogelijkheden van de Zuid-Amerikaanse yaconknol, een zoet gewas uit Peru dat perfect gedijt op de West-Vlaamse akkers en nauwelijks invloed heeft op de bloedsuikerspiegel en en ontwikkelden deze lekkernij die binnenkort onze smaakpapillen zal verwennen.

Vandaag mocht een select gezelschap als eerste proeven van de nieuwe sorbet in het Huis van de Voeding in Roeselare. De sorbet werd bereid door de Gelato Queen uit Oostkamp en zal voorgesteld worden aan het ruime publiek tijdens Agrotopia, festival van de toekomst in Roeselare (25 tot en met 3 oktober). Het product is het resultaat van experimenten met het veredelen en verwerken van de yaconknol door het Expertisecentrum Agro- en Biotechnologie Onderzoeksgroep Voeding van Vives.

Ook geschikt voor diabetici

De yaconplant is een gewas uit Zuid-Amerika dat tegenwoordig op beperkte schaal wordt gekweekt in Vlaanderen als alternatief gewas bij een aantal land- en tuibouwers. “Het gewas heeft nauwelijks last van ziektes en plagen en zit vol met fructo-oligosacchariden, een zoete vezel waardoor de knol wat smaakt naar peer of meloen. Deze suikers hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor het uitermate geschikt is voor diabetici”, vertelt Michaël Verlinden, productontwikkelaar bij de onderzoeksgroep van Vives. 

De suikers van de yaconknol hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel, een pluspunt voor diabetici en mensen die zoeken naar laagcalorische lekkernijen.

Michaël Verlinden, onderzoeker bij Vives

Gelato Queen

In Vlaanderen produceren we nu al zo’n 6 hectare Yaconknollen, verspreid over verschillende locaties. “Het Asseneedse Barcotec maakte een machine die de knollen kan schillen en vermalen, waardoor we een grondstof krijgen die kan gebruikt worden in verschillende toepassingen zoals taarten, frisdranken en ook de sorbet. De Gelato Queen, een ijssalon uit Oostkamp experimenteerde een paar weken met het product en het resultaat is een heerlijke laagcalorische sorbet, licht van textuur, fris en luchtig”, zegt Verlinden. 

Howest brengt DNA in kaart

Het kenniscentrum bio-informatica van Howest brengt het DNA van de knol in kaart. “Op die manier kunnen we het gen bepalen dat verantwoordelijk is voor de smaak”, zegt Mieke Demeyere van Howest. “Dat is nodig als we ooit een industriële toepassing willen maken met dit product, want alleen in Vlaanderen zijn er al elf variëteiten gekend van de Yacon. Met deze kennis zijn er heel wat toepassingen mogelijk.”

Lancering tijdens Agrotopia

De yaconsorbet is nog niet te koop in de winkel, de echte primeur wordt bewaard voor het Festival van de Toekomst dat over twee weken wordt gehouden in Agrotopia, een innovatieve dakserre op de gebouwen van de REO-veiling in Roeselare. Het is één van de innovaties en nieuwe productieprocessen die het grote publiek kan leren kennen tijdens een festivalformule met TV-maker Lieven Scheire, wetenschapswatcher Hetty Helsmortel en comedian Henk Rijckaert.  Een festival waar de yaconsorbet zal zorgen voor een smakelijke, exotische toets. 

Radio 2

Meest gelezen