Foto Radio 2. Yvonne is met haar 97 jaar de oudste deelneemster aan een klinische proef in het UZ in Gent.

Yvonne (97) oudste proefpersoon ooit voor nieuw vaccin in UZ Gent

Deze ochtend namen de 97-jarige Yvonne De Coninck en haar 84-jarige echtgenoot uit Schelderode deel aan een studie rond een nieuw RSV-vaccin. Hiermee is ze de oudste proefpersoon ooit die deelneemt aan een klinische studie in het Gentse UZ en mogelijks in heel Vlaanderen. "Het is mijn plicht om mee te doen", zegt ze.

Jaarlijks belanden er heel wat baby’s en peutertjes in het ziekenhuis met soms ernstige luchtweginfecties door het RSV-virus. Maar ook oudere mensen zijn erg vatbaar voor het virus. "Het kan ook ernstige luchtweg– en zelfs longontstekingen veroorzaken bij oudere mensen", vertelt professor Isabel Leroux-Roels. "Daarom is er wereldwijd een studie opgestart met minstens 18.000 60-plussers om te zien hoe werkzaam het RSV-vaccin is bij die leeftijdscategorie. In ons ziekenhuis zullen tot nu toe al 150 mensen deelnemen."

Anderen helpen

Twee van die deelnemers zijn Yvonne en haar man Renaat Vandeputte uit Schelderode. Het hoogbejaarde, maar erg kwieke echtpaar, is respectievelijk 97 en 84 jaar oud, maar ze stonden er op om mee te werken aan de studie. Vijf jaar geleden namen de geëngageerde senioren ook al eens deel aan een andere vaccinstudie. "Ik doe mee om andere mensen te helpen", legt Yvonne, een oud-verpleegster op de dienst Dermatologie in het UZ, uit.

Ik doe mee om andere mensen te helpen
Yvonne De Coninck

"Waarom zou ik het niet doen? Het kost me niet veel moeite. Er komen steeds nieuwe ziektes in de wereld, dus moeten er ook nieuwe studies uitgevoerd worden en medicatie aangepast worden. Ouderen zijn volgens mij erg vatbaar voor RSV, want niet al die mensen zijn in topconditie."

"Ik ben dat waarschijnlijk ook niet. Mensen zeggen wel dat ik kan liegen over mijn leeftijd, maar ik zie mezelf natuurlijk ook in de spiegel. Ik zie er niet meer zo schoon uit als vroeger", lacht Yvonne, die eind deze maand 98 jaar wordt.

Enkel schrik voor de dood

Dat Yvonne de oudste deelneemster is, doet haar niks: "Ook mijn man, nog fotograaf op dezelfde dienst waar ik werkte, doet mee. Hij moest me toch naar hier voeren, dus kan hij maar evengoed ook meewerken aan de studie", knipoogt ze.

Foto Jurgen Eeckhout

Yvonne en haar man kregen ofwel een prik met het RSV-vaccin of een placebo. Angst voor bijwerkingen zoals een pijnlijke arm of een grieperig gevoel is er niet: "Ik heb enkel maar schrik om dood te gaan. Dat zou ik niet graag hebben. Laat me hier toch nog maar een beetje rondlopen."

Rolmodel

De studie waaraan Yvonne en Renaat deelnemen duurt drie jaar. Met hun deelname hoopt het UZ dat ze een rolmodel en voorbeeld kunnen zijn voor andere 60-plussers. "Want heel wat van die mensen denken dat ze te oud zijn of hun gezondheid niet goed genoeg is, maar dat is geen enkel probleem om deel te nemen aan een klinische studie", besluit professor Leroux-Roels.

Het ziekenhuis zoekt nog extra deelnemers voor de studie. 

Foto Radio 2. Yvonne is met haar 97 jaar de oudste deelneemster aan een klinische proef in het UZ in Gent.

Meest gelezen