Facebook Pro Musica Geraardsbergen

Zangkoren zijn dringend op zoek naar bassen en tenoren

In het rijtje van dingen die door corona niet meer konden en nu weer wel, mogen koren nu ook weer zingen. Maar sommige koren zitten bij de start van het nieuwe koorjaar met een ander probleem: ze vinden amper lage mannenstemmen. Het Pro Musica-koor uit Geraardsbergen doet dan ook een oproep naar bassen en tenoren.

“We hebben drie heel goeie bassen, maar zouden dat aantal graag verhogen. Hetzelfde geldt voor de tenoren”, zegt Katrien Nachtergaele van het koor Pro Musica uit Geraardsbergen. Nochtans zijn die basstemmen erg belangrijk, benadrukt ze. “Ze zijn de fond, het fundament van een koor. Een basstem draagt de hele melodie.” 

Basstemmen zijn de fond, het fundament van een koor

Katrien Nachtergaele, Pro Musica uit Geraardsbergen

Niet alleen die lage mannenstemmen ontbreken, ook jongeren vinden blijkbaar amper de weg. Dat heeft volgens Nachtergaele alles te maken met vooroordelen: “Ik denk dat er nog steeds een negatieve connotatie aan een koor vasthangt. Mensen denken dat we enkel kerkmuziek brengen, maar dat is niet zo. Wij brengen jazz, gospel, requiems, Valentijns- en kerstconcerten”, somt ze op. Voor jonge mensen met een druk leven is ook het wekelijkse engagement misschien een struikelblok.

Bassen en tenoren uitlenen

Uit onderzoek blijkt bovendien dat koren voor zowat 70 procent bestaan uit vrouwenstemmen. Dat is ook zo bij Pro Musica, waar bij de ruim 25 koorleden amper 6 mannenstemmen zijn. Voor optredens gaan ze daarom weleens bas- en tenorstemmen lenen bij andere koren. Nachtergaele roept mensen die zich geroepen voelen daarom op om zeker eens te komen proberen in Geraardsbergen, waar Pro Musica op vrijdagavond repeteert. 

Meest gelezen