Ziekenhuizen moeten dan toch geen kwart van de bedden op intensieve zorg vrijhouden voor coronapatiënten

De ziekenhuizen in ons land zullen dan toch geen kwart van de bedden op intensieve zorg moeten vrijhouden voor coronapatiënten. Dat schrijft De Tijd en het nieuws wordt bevestigd aan onze redactie. Normaal gezien ging de maatregel deze week in, maar omdat de cijfers van de ziekenhuisopnames minder stijgen dan verwacht, wordt de maatregel uitgesteld. 

Nog maar vorige week hadden de experts van het Hospital & Transport Surge Capacity Comité (HTSC) beslist dat alle ziekenhuizen in ons land tegen woensdag 15 september een kwart van de bedden op intensieve zorg moesten vrijhouden voor coronapatiënten. Die beslissing was ingegeven door het stijgende aantal ziekenhuisopnames en de verwachting dat het aantal na 1 september nog verder zou toenemen. Op 1 september startte immers het nieuwe schooljaar en gingen er ook nieuwe versoepelingen in. 

Ziekenhuizen en artsen waren allesbehalve opgezet met de beslissing van de experts. Zij vonden het vreemd dat 500 van de 2.000 bedden op intensieve zorg in ons land  moesten worden vrijgehouden, terwijl er op dat moment op intensieve zorg maar iets meer dan 200 coronapatiënten lagen. De ziekenhuizen zijn nog volop bezig met het inhalen van zorg die bij vorige coronagolven moest worden uitgesteld. De ziekenhuizen en artsen vreesden dat die inhaaloperatie weer moest worden uitgesteld. 

Maar zover komt het dus niet. Want in een brief laten de experts nu weten dat: "gezien de eerder stabiele trend (van de ziekenhuisopnames, red.) ten opzichte van vorige week en de zeer moeilijk voorspelbare epidemiologische situatie het HTSC van oordeel is een generieke opschaling naar fase 1A tijdelijk op te schorten"

In gewone mensentaal betekent het dat de ziekenhuizen in ons land het aantal bedden dat ze op intensieve zorg voor coronapatiënten moeten vrijhouden, voorlopig niet moeten uitbreiden.  

Het HTSC laat wel nog weten dat het de evolutie van de coronacijfers nauwlettend in de gaten blijft houden. Als het aantal ziekenhuisopnames toch weer begint te stijgen, dan zal de ziekenhuizen toch nog gevraagd worden om over te schakelen naar fase 1A, en een kwart van hun bedden vrij te houden voor coronapatiënten.

Meest gelezen