Boerenbond: "Is er wel ruimte genoeg in Vlaanderen voor zoveel wolven? Passen ze hier wel?"

De Boerenbond wil dat de overheid streng ingrijpt nu de wolven in Limburg steeds grotere dieren aanvallen en doden. Eigenlijk zouden ze beter verdwijnen uit Vlaanderen omdat er hier te weinig open ruimte is, is de teneur.

Nadat de voorbije dagen in Limburg voor het eerst twee pony's zijn doodgebeten én ook een jonge koe, groeit de kritiek op de aanwezigheid van de wolven. Is het wel allemaal zo veilig? En wat met bescherming van mens en dier? En hoe ver kan je gaan in restricties? De Boerenbond is rigoureus en vindt dat er geen plaats is voor de wolven in Vlaanderen.

"Met verschillende organisaties samen willen wij dat de overheid snel het probleem aanpakt. Want het krediet is op. De wolven zijn hier twee jaar en je ziet dat hun gedrag grondig veranderd is. Niet enkel schapen behoren tot het dieet van de wolven, er komen grotere dieren bij. Ze zijn ook niet meer schuw en vertonen zich vlakbij mensen. En dat maakt die mensen bang natuurlijk. Er zijn er die niet meer durven te wandelen met hun hond", zegt Vanessa Saenen van de Boerenbond.

"Er is continu sprake van preventie en subsidies voor omheining en zo, maar dat lijkt ons niet de oplossing. Het is trouwens ook onhaalbaar om heel Vlaanderen te omheinen. Dat is ook heel duur. En bepaalde dieren moeten vrij kunnen rondlopen, zoals konijnen bijvoorbeeld, die kun je niet vasthouden binnen omheiningen of zich daar dood laten lopen."

In Polen of Duitsland zijn er wél wouden, is er wel genoeg open ruimte

Vanessa Saenen, Boerenbond

"Er is gewoon veel te weinig open ruimte in Vlaanderen. Het is hier zo dicht bevolkt, zo dicht bebouwd, dat is niet de ideale biotoop voor die wolven. Telkens stuit een wolf al heel snel op gebouwen, bedrijven of mensen. Is er wel plaats voor zoveel wolven bij ons? Die vraag moeten we toch durven te stellen", voegt Saenen toe. "Passen ze hier wel?"

En dan? Weg ermee? Doden? "Afschieten mag niet, dat is verboden van Europa. Maar we moeten toch eens nadenken over diervriendelijke manieren om de wolven over te brengen naar andere gebieden, waar er wél ruimte is voor hen. Het draagvlak voor de wolven is aan het verdwijnen, er moet iets gebeuren. We kijken daarvoor vooral naar de Minister van Omgeving, naar mevrouw Demir." 

En waar dan naartoe? "In pakweg Polen of Duitsland heb je wél wouden, wél grote gebieden waar die wolven hun territorium zouden kunnen hebben. Maar hier, in Vlaanderen, stuiten ze direct op obstakels, er is te weinig open ruimte. Dus zo kan het niet meer verder."

"Verplaatsen heeft geen zin, dan komen er andere in de plaats"

Is de kritiek van de Boerenbond terecht? '"Neen, er is voldoende open ruimte hier, al is het minder evident dan in veel andere gebieden , dat is waar. De wolf kiest gewoon zelf zijn territorium. Maar het is niet probleemloos in Vlaanderen, daar zijn we ons van bewust", zegt Koen Van Muylem van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

"Samenleven met de wolven vergt inspanningen en aanpassingen van de veehouders en van de mensen, maar het is het enige wat erop zit. Haal je hen weg en verplaats je hen, dan komen er gewoon nieuwe dieren in de plaats. En neen, er zijn eigenlijk niet te veel wolven, het is nu goed zo,  er is net genoeg ruimte. Het is een zelfregulerend systeem: de dieren weten zelf wanneer ze met te veel zijn. Dat is wellicht nu al het geval, want één van  de drie mannetjesdieren is verdwenen en is waarschijnlijk al zijn geluk elders gaan zoeken."

Meest gelezen