AFP or licensors

Braziliaanse Senaat houdt voorstel van president Bolsonaro tegen om invloed socialemediabedrijven te beperken 

In Brazilië heeft de Senaat een voorstel van president Jair Bolsonaro tegengehouden om de invloed van socialemediabedrijven te beperken. Volgens dat voorstel zouden de bedrijven niet langer berichten en accounts mogen verwijderen. Maar senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco zegt dat het voorstel zou leiden tot "juridische onzekerheid".

Aan de vooravond van de Braziliaanse feestdag vorige week tekende de uiterst rechtse president Bolsonaro een wetsvoorstel waarmee hij socialemediabedrijven als Facebook en Twitter nieuwe regels wilde opleggen. 

Volgens dat voorstel moeten de bedrijven berichten en accounts een "gerechtvaardigde reden en motivering" aandragen voor ze een bericht of account verwijderen of blokkeren. Nu gebeurt dat "willekeurig", vindt Bolsonaro, die met zijn voorstel de vrijheid van meningsuiting zegt te willen vrijwaren. 

Maar de Senaat heeft het wetsvoorstel tegengehouden. Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco zegt dat het niet voldoet aan de wettelijke vereisten en zou leiden tot "aanzienlijke juridische onzekerheid". 

Hooggerechtshof

De voorbije jaren, en met name tijdens de coronapandemie, werden berichten die waren gedeeld door de Braziliaanse president en zijn aanhangers, meermaals verwijderd door socialemediabedrijven. Zowel Twitter, Facebook als YouTube verwijderden al filmpjes waarin Bolsonaro onwaarheden vertelde over de verspreiding van het coronavirus.   

Het verspreiden van misleidende informatie door Bolsonaro en zijn medewerkers is ook het onderwerp van een onderzoek dat het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft ingesteld. Het onderzoek draait rond zijn uitspraken, onder meer gedaan in een livestream op Facebook, dat er bij de verkiezingen van volgend jaar zal worden gefraudeerd. Met het Hooggerechtshof heeft Bolsonaro het ook aan de stok omdat hij het kiessysteem wil veranderen, wat door het Hof wordt tegengehouden.  

De populariteit van Bolsonaro is de voorbije maanden stevig gedaald, vooral door zijn omstreden omgang met de coronacrisis. Toch blijft hij ook nog wel een solide aanhang te hebben, zoals vorige week bleek toen hij de nationale feestdag had aangegrepen om zijn medestanders op de been te brengen om te betogen tegen wat hij de partijdige rechters noemde. 

Meest gelezen