Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Britse premier Boris Johnson herschikt regering: Dominic Raab weg op Buitenlandse Zaken

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn regering grondig herschikt. Een van de opvallendste wijzigingen is het vertrek van Dominic Raab op Buitenlandse Zaken, nadat die onder vuur was komen te liggen na de overhaaste terugtrekking van de internationale coalitie uit Afghanistan. Raab wordt vervangen door Liz Truss, maar hij moet niet weg uit de regering. Hij wordt nu minister van Justitie.

Deze namiddag heeft Boris Johnson de ene na de andere minister bij zich laten roepen. De eerste die moest vertrekken, was minister van Onderwijs Gavin Williamson. Zijn vertrek was geen verrassing, want hij had tegenkanting gekregen voor zijn aanpak van de coronacrisis in de scholen. 

Er was veel kritiek omdat de scholen lang dicht bleven en omdat belangrijke toegangsexamens voor de universiteit niet alleen in 2020, maar ook dit jaar werden geschrapt. Bovendien hield Williamson volgens critici geen duidelijke beleidslijn aan.   

Evenmin verrassend was het ontslag van minister van Huisvesting Robert Jenrick. Hij wordt vervangen door Michael Gove, die eerder minister van Kabinetszaken was. 

Raab onder vuur na terugtrekking uit Afghanistan

Dat minister van Justitie Robert Buckland moet vertrekken, was minder verwacht. Hij wordt vervangen door minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. 

Dat Dominic Raab zijn post op Buitenlandse Zaken zou verliezen, was een gerucht dat ook al de ronde deed. Raab was onder vuur komen te liggen omdat hij tijdens de overhaaste terugtrekking van de internationale coalitie uit Afghanistan met vakantie was op Kreta en pas laat naar Groot-Brittannië terugkeerde. Buitenlandse Zaken is hij dus inderdaad kwijt, maar opstappen uit de regering moet Raab niet. Hij wordt nu minister van Justitie én vicepremier.

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt Liz Truss, tot nu minister van Internationale Handel.

Niet de eerste herschikking

Johson zegt zijn ploeg te willen vertimmeren om met een "sterk en verenigd team" zijn prioriteiten aan te pakken. In de eerste plaats de coronacrisis, want ook in het Verenigd Koninkrijk waarschuwen wetenschappers voor een toename van de ziekenhuisopnames in het najaar. 

Daarnaast is de vernieuwingsoperatie ook een middel om de aandacht af te leiden van zijn dalende populariteit. Johnson kreeg kritiek voor zijn belastingenhervormingen en de negatieve gevolgen die de brexit had op de economie en de arbeidsmarkt. 

Het is niet de eerste keer dat Boris Johnson sleutelt aan zijn bewindsploeg. Hij deed dat ook kort nadat hij in december 2019 de parlementsverkiezingen had gewonnen. Met het oog op de brexit, stelde hij toen een regering van overtuigde brexiteers samen. 

Meest gelezen