Radio 2

Brugge laat geen nieuwe toeristenwinkels meer toe

Brugge gaat geen nieuwe toeristenwinkeltjes meer toelaten, waar souvenirs, chocolade of bier worden verkocht. Het stadsbestuur wil zo voorkomen dat je in het centrum allemaal hetzelfde soort winkels tegenkomt. Shoppen in Brugge moet leuk en verrassend worden. 

Het stadsbestuur van Brugge wil dat het leuk winkelen blijft in het centrum van de stad en voorkomen dat het bijvoorbeeld de ene naast de andere chocoladezaak of souvenirwinkel wordt.  Daarom heeft het een nieuw winkelplan klaar. Daarin wordt de stad in 5 zones verdeeld. In iedere zone gelden andere regels voor welk soort zaken er wel of niet is toegelaten.

Franse toerist in Brugge: "We hebben zeker volop keuze in souvenirs"

Videospeler inladen...

Meer diversiteit

Nieuwe toeristenwinkels zijn sowieso niet toegelaten. "Er zijn steeds meer zo'n winkels in onze stad", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon, "en dat kunnen we niet toelaten. Sinds de coronacrisis zitten ze zelfs in de belangrijkste winkelstraten. Daar is een aantal zaken leeg komen te staan en die plekken zijn ingenomen door souvenirwinkels of chocoladezaken die enkel op toeristen uit zijn. Ons winkelplan moet weer meer diversiteit brengen, ervoor zorgen dat shoppen in Brugge een ontdekkingstocht wordt, van vitrine naar vitrine."

Winkelen in Brugge moet een ontdekkinstocht zijn, van vitrine naar vitrine

Schepen Franky Demon

Horeca niet in winkelstraten, wel op pleinen

Volgens het winkelplan zal in de belangrijkste winkelstraten de nadruk op mode liggen. Er zullen ook geen nieuwe supermarkten, voedingswinkels of horecazaken mogen komen. "In een winkelstraat moet je kunnen winkelen", zegt schepen Demon daarover. In de zijstraten zal er meer kunnen. En op pleinen zijn cafés of restaurants dan weer wenselijk. 

De komende maanden wil het stadsbestuur het winkelplan omzetten in een verordening, zodat het tegen de zomer ook juridisch afdwingbaar is. 

Meest gelezen