Videospeler inladen...

Minister Van Peteghem ziet geen oplossing in btw-verlaging elektriciteit: "Zet niet aan om energiezuinig te leven"

Een verlaging van de btw op elektriciteit is volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem niet de oplossing om de elektriciteitsfactuur betaalbaar te maken. "Een btw-verlaging is een generieke maatregel en schiet zijn doel voorbij. Dat is ook van toepassing voor wie een groot verwarmd zwembad heeft en dat gaat niet aanzetten om energiezuinig te leven. Daarnaast is er een ongelofelijke budgettaire impact op de begroting", legt Van Peteghem uit in "Terzake".

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem meldt in "Terzake" dat de regering volop werkt aan een regeling om de elektriciteitsfactuur enigszins betaalbaar te houden. Wat de concrete plannen zijn, is nog niet duidelijk. De regering onderzoekt verschillende voorstellen.

Dat onze elektriciteitsfactuur stijgt, heeft niet alleen te maken met de prijs van de elektriciteit zelf die de hoogte ingaat. De elektriciteitsprijs is slechts 32 procent van de totale elektriciteitsfactuur, daarnaast betaalt  de consument heffingen, taksen en netwerkvergoedingen.

Er is ook een stijging van het aandeel dat de federale overheid aanrekent via bijvoorbeeld belastingen en heffingen. Er was nochtans beloofd dat dat niet zou gebeuren.

"Het aandeel van de federale heffingen in onze elektriciteitsfactuur is gestegen, terwijl er beloofd werd dat dat zou dalen. Dat heeft alles te maken met de subsidies die ze moeten geven aan de windmolens op zee. Sinds vorig jaar zijn die allemaal gebouwd en draaien die allemaal op kruissnelheid. Het stond in de sterren geschreven dat de subsidie voor die windmolenparken ging stijgen. Sinds maart is die kost gestegen voor een gemiddeld gezin van 33 euro naar 45 euro per jaar, waardoor het aandeel van onze federale overheid in de elektriciteitsfactuur is gestegen."

"Dure eed van federale regering om het federale deel van de prijs van elektriciteit te laten dalen, is na een jaar niet waargemaakt, integendeel", zegt Luc Pauwels in "Terzake":

Videospeler inladen...

De doelstelling is om de heffingen voor bijvoorbeeld windmolenparken om te zetten naar een accijns

Volgens Van Peteghem wordt er gewerkt aan een plan om de heffingen  voor bijvoorbeeld windmolenparken, die een op een stijgen, om te zetten in een accijns. 

"De doelstelling van onze federale regering is om de federale heffing niet te laten stijgen en om te zetten in een accijns. Zo wordt die losgekoppeld van de kostprijs van de windmolens. Wanneer we dat doen, gaan we ook veel meer beleidsmogelijkheden hebben om in te grijpen", zegt Van Peteghem.

"Het grote probleem vandaag is dat de meest duurzame oplossing, elektriciteit, niet de goedkoopste is, terwijl andere fossiele brandstoffen niet belast worden in Europa", zegt Van Peteghem in "Terzake":

Videospeler inladen...

Een btw-verlaging is volgens Van Peteghem niet de oplossing om de stijgende energiefacturen het hoofd te bieden. "Dat is een heel generieke maatregel die ook van toepassing is voor wie een groot verwarmd zwembad heeft en dat gaat niet aanzetten om energiezuinig te zijn. Daarnaast heeft dat een ongelofelijke budgettaire impact. Dat zou ons bijna een miljard euro kosten en het is vandaag al moeilijk om de begroting rond te krijgen."

Van Peteghem verwijst ook naar een wetmatigheid die onder economen leeft. "Als je dergelijk grote btw-verlaging invoert, dan zet je dat beter om in de verlaging van de lasten op arbeid. Dat zou veel interessanter zijn."

Meest gelezen