Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Democratische gouverneur van Californië mag aanblijven na "recall election": "Grote meerderheid eens met coronabeleid"

In de Amerikaanse staat Californië mag de Democratische gouverneur Gavin Newsom aanblijven. Newsom overleefde een zogeheten recall election of herroepingsverkiezing. Het lijkt er op dat een grote meerderheid het toch eens is met het door Newsom gevoerde coronabeleid.

Met bijna 70 procent van de stemmen geteld, heeft de Democratische gouverneur Gavin Newsom bijna 65 procent van de kiezers overtuigd. Voor de Amerikaanse nieuwszender CNN en het persagentschap Associated Press voldoende om hem als winnaar uit te roepen.

De ambtstermijn van Newsom loopt eigenlijk pas af in 2022, maar dit waren geen gewone gouverneursverkiezingen, wel een zogeheten recall election of herroepingsverkiezing. Zo'n stemming kan georganiseerd worden als 12 procent van het totale aantal kiezers dat bij de laatste gouverneursverkiezingen opkwam, een handtekening zet.

Vanuit de conservatieve kringen binnen de Republikeinse partij werd vorig jaar een campagne gelanceerd om Newsom "terug te roepen", wegens de coronamaatregelen die hij had ingevoerd, waaronder een vrij strenge lockdown. Zij slaagden erin genoeg handtekeningen te verzamelen.

Gisteren was het dan zover. De kiezers kregen twee vragen voorgeschoteld. Eén: moet de zittende gouverneur weg? En twee: wie moet hem dan vervangen. 46 vervangers stonden op het stembiljet, maar de tweede vraag lijkt dus irrelevant te worden, want op dit moment toont de voorlopige uitslag dat 65 procent van de kiezers op de eerste vraag "neen" heeft geantwoord. 

Die uitslag kan wel nog wat veranderen, want de stemmen die het eerst geteld zijn, waren wellicht de poststemmen, waarvan geweten is dat die vooral door Democraten worden uitgebracht. Wellicht zal Newsoms percentage dus nog wat zakken.

Gouverneur Newsom heeft niettemin zijn kiezers al bedankt. "Een overweldigende neen-stem hier vanavond in Californië, dat is wat vanavond werd uitgesproken. Nu wil ik mij concentreren op de dingen waar we als staat ja tegen hebben gezegd", zei hij tijdens een toespraak. "We zeiden ja tegen wetenschap, ja tegen vaccins, ja tegen het beëindigen van deze pandemie, ...", verwees hij naar de argumenten van zijn tegenstanders om deze verkiezing te eisen.

Voor coronabeleid

Op zich lijkt het geen grote verrassing te zijn dat Newsom het haalt, want de staat Californië is een Democratisch bolwerk. "Het was vooraf al opmerkelijk dat Newsom moest vechten voor zijn overleven, in een staat waar de Democraat Joe Biden de Republikein Donald Trump met 30 procent verschil heeft verslagen", duidt VS-correspondent Björn Soenens.

Maar toch was het de voorbije zomer erg spannend, want de peilingen toonden een nek-aan-nekrace aan, waarbij het onduidelijk was of Newsom zou kunnen aanblijven. "De Democraten waren bijzonder zenuwachtig, maar er is een tandje bijgestoken op het einde en de peilingen gingen de goede kant uit."

Niet alleen de overwinning van Newsom, maar ook bijhorende exit-polls lijken aan te tonen dat een grote meerderheid van de Californiërs het toch wel eens is met het door Newsom gevoerde coronabeleid. Uit die exit-polls blijkt bijvoorbeeld dat 6 op de 10 kiezers vaccinatie als een kwestie van volksgezondheid beschouwen en niet als een kwestie van persoonlijke vrijheid. En 7 op de 10 zijn voor verplichte mondmaskers, bijvoorbeeld voor studenten op school.

"Er is dus een stevige beweging van vooral conservatieve, Trumpgezinde mensen die tegen vaccinatie, tegen lockdown en tegen mondmaskers is, maar er is vooral een grote meerderheid voor."

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen