Belga Image

Onderzoek UGent en VIB wijst uit dat Pfizervaccin meer antilichamen in de neus aanmaakt dan AstraZeneca 

Onderzoekers van de Universiteit van Gent en van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben ontdekt dat coronavaccins antilichamen aanmaken in de neus. Met andere woorden: langs dezelfde weg waar je besmet kan raken, kan het het virus ook tegengehouden worden na een vaccinatie. Maar opvallend: het Pfizervaccin zorgt voor meer antilichamen dan het AstraZenecavaccin. 

De onderzoekers bestudeerden de aanmaak van corona-antilichamen in de neus. Dat deden ze met twee testgroepen waarvan de ene het Pfizervaccin kreeg en de andere groep AstraZeneca. 78,3% van de deelnemers aan de studie bouwde na vaccinatie antilichamen op in de neus. Dat is heel belangrijk, want die antilichamen kunnen een belangrijke rem zijn op een eventuele infectie en verspreiding. Professor Linos Vandekerckhove werkte mee aan het onderzoek: "De antistoffen worden aangemaakt in de neus, of in andere lymfeklierorganen in de buurt." 

De antistoffen die vechten tegen het virus zitten in de neus
Professor Linus Vandekerckhove

Dus de antistoffen ontstaan daar waar we besmet geraken. En onze neus is de belangrijkste weg langswaar het virus ons lichaam kan binnendringen. Het feit dat er, na vaccinatie, antistoffen aanwezig blijken in die neus, is dus cruciaal, want het virus wordt meestal daar ingeademd. "Hetzelfde geldt voor de mond, want er zijn mensen die door de mond ademen in plaats van door de neus."

De antilichamen, of antistoffen, leggen een soort barrière in het hele gebied dat kan besmet geraken, legt Vandekerckhove uit: "In het hele mond-, keel- en neusgebied is er een ring van lymfeklierweefsel. Die ring zit daar om alles wat binnenkomt qua lucht te filteren zodat de lucht die naar de longen gaat virusvrij is. Het is dus zeer interessant om te weten dat daar dus antilichamen aanwezig zijn om onze immuniteit te beschermen."

Pfizer versus AstraZeneca

Het team onderzocht bloed -en neusstalen net voor de eerste vaccinatie, en dan de tweede keer nadat mensen waren gevaccineerd. Ze onderzochten de stalen telkens van dezelfde persoon met elkaar. 23 van de in totaal 46 studiedeelnemers hadden voor hun vaccinatie een infectie doorgemaakt. Toen vertoonde maar 17,4 procent daarvan antilichamen in de neus. Na volledig gevaccineerd te zijn, klom dat op tot 78,3 procent.

Vooral bij mensen die het Pfizervaccin kregen waren veel antilichamen aangemaakt
Professor Linus Vandekerckhove

Maar er was iets heel opvallends: "Vooral bij mensen die gevaccineerd waren met Pfizer waren veel antilichamen aangemaakt, het gaat om 23 op de 24 waarbij de aanmaak zeer hoog (96 procent) was om het virus te kunnen bestrijden. Bij AstraZeneca was dat eerder matig: 13 van de 22 hadden antilichamen aangemaakt (59 procent): minder in aantal en in mindere kwaliteit." Een eerder doorgemaakte corona-infectie maakte geen verschil in het resultaat. De bloedanalyse zelf gaf dezelfde hoeveelheid antilichamen aan bij beide vaccinatiegroepen.

Meer onderzoek nodig

Toch wel een opmerkelijke bevinding, geeft Vandekerckhove toe: "We weten van andere grote onderzoeken dat de MRA-vaccins zoals Pfizer (ook Moderna) heel krachtig zijn. Die beschermen beter tegen ernstige ziekte dan de vaccins die gebaseerd zijn op het adenovirus (zoals AstraZeneca, Sputnik en Johnson&Johnson). Maar hoe het precies komt dat die ook meer antilichamen aanmaken in het gebied rond de neus, weten we nog niet."

Er is dus nog meer onderzoek nodig om te weten hoe het komt dat een vaccin zoals Pfizer het zo goed doet in de aanmaak van antistoffen, maar ook of die bescherming lang aanhoudt. "We zijn nu ook stalen aan het nemen van 6 maanden na tweede vaccinatie."

Nieuwe strategieën

Voorlopig blijkt dat dus goed nieuws te zijn vooral voor mensen die gevaccineerd zijn met het Pfizervaccin. Maar het is in het algemeen hoopgevend want dergelijk onderzoek kan gebruikt worden bij een evaluatie van de verschillende vaccins. Niet alleen dat: "We weten dat het zeer belangrijk is dat er lokaal antilichamen aangemaakt worden in de neus tegen besmetting. Nu kunnen we er ook aan denken om strategieën te bedenken waarbij we bijvoorbeeld vaccins via aërosolen kunnen toedienen", laat de professor nog weten.

Meest gelezen