Radio 2

Demervallei stelt zich kandidaat als Nationaal Park

De Demervallei vraagt een erkenning aan als nationaal park. Natuurpunt werkt daarvoor samen met onder meer de Vlaamse Milieumaatschappij, de Vlaamse Waterweg en de 2 Regionale Landschappen. Vandaag is de deadline om de kandidaturen in te dienen. 

Het Nationaal Park Hoge Kempen is momenteel het enige nationaal park in Vlaanderen. Maar minister Zuhal Demir (N-VA) wil dat daar verandering in komt. En ze wil niet alleen meer nationale parken, maar ook landschapsparken, waar niet alleen de natuurwaarde van het gebied bijzonder moeten zijn, maar ook de cultuur-historische waarden. In Limburg is er veel gehoor gegeven aan die oproep. Zo worden er 6 Limburgse dossiers ingediend, en ook 2 provincie-overschrijdende kandidaturen. 

De Demervallei stelt zich kandidaat als Nationaal Park. "De Demerdelta in Lummen, Halen en Herk-de-Stad is al uniek op zich als overstromingsgebied, met speciale natuur die nergens anders in Vlaanderen voorkomt", vertelt Chris Dictus van Natuurpunt. "Maar ook meer stroomafwaarts, als je de hele Demervallei bekijkt. Haspengouw, Kempen, het Hageland, al die dingen komen samen. Die Demer slingert door dat landschap, van Schulen tot Diest en Aarschot, langs kleine dorpjes en stadjes waar het leuk is om te vertoeven. En de natuur is echt een nationaal park waardig."  Ook Bosland, in Noord-Limburg hoopt op een erkenning als nationaal park.

(Lees verder onder de foto)

Vlaanderen wil ook landschapsparken oprichten.  Het vijvergebied De Wijers in Midden-Limburg, het Rivierpark Maasvallei, het grenspark Kempenbroek zijn kandidaat, net als Haspengouw.  "Omdat Haspengouw een belangrijke geografische streek is in Vlaanderen", vindt Ann Digneffe van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. "In de criteria staat dat de verweving van landbouw, natuur en het cultuur-historische erfgoed heel belangrijk is. Haspengouw heeft een heel rijke geschiedenis, die teruggaat van de Romeinen tot de fruitgeschiedenis, met alle periodes daartussen. Je vindt hier kastelen in het landschap en we hebben belangrijk religieus erfgoed. Ik denk dat Haspengouw een erkenning verdient." 

Ook Voeren en enkele Waalse en Nederlandse gemeenten stellen zich kandidaat als Grenzeloos Bocagelandschap. Er is ook een kandidatuur van het gebied De Merode, dat zich uitstrekt tot Tessenderlo.

Het is uiteindelijk aan Vlaams minister Zuhal Demir om een keuze te maken, want maar een handvol dossiers kunnen een erkenning krijgen.

Meest gelezen