De vier ruimtetoeristen van Inspiration4 trainen op gewichtloosheid tijdens een paraboolvlucht (foto: SpaceX)

Eerste ruimtetoeristen van SpaceX, die rond de aarde gaan vliegen, vertrekken vannacht

Vannacht vertrekken vier toeristen op ruimtereis naar een baan om de aarde. In een capsule van ruimtebedrijf SpaceX zullen ze drie dagen lang rond de aarde cirkelen, zonder dat er een professionele astronaut mee aan boord is. Als alles goed gaat, wordt het de eerste échte toeristische ruimtereis ooit.

Al voor de derde keer deze zomer lanceert een miljardair toeristen naar de ruimte. Na Richard Branson en Jeff Bezos is het nu de beurt aan Tesla-baas Elon Musk. Met zijn ruimtebedrijf SpaceX worden vannacht voor het eerst vier toeristen in een baan om de aarde gebracht. In tegenstelling tot de andere 2 miljardairs vliegt Elon Musk zelf niet mee.

Als alles volgens plan verloopt, worden vannacht om 2.02 uur de raketmotoren ontstoken van een Falcon 9-raket van SpaceX. Helemaal bovenop de raket: de Crew Dragon-capsule met aan boord vier "gewone" Amerikaanse burgers.

De vier zitjes zijn gekocht door de 38-jarige Amerikaanse zakenman Jared Isaacman. Hoeveel hij precies betaald heeft, is niet bekend. Wel wordt de opbrengst van de ruimtevlucht geschonken aan het  kinderziekenhuis St. Jude uit Memphis. Het doel is om zo'n 200 miljoen dollar op te halen voor het ziekenhuis, onder meer door spullen te veilen die mee zijn op ruimtereis.

Naast Isaacman, die als ervaren gevechtspiloot de gezagvoerder zal zijn tijdens de vlucht, vliegen nog 3 andere niet-professionele astronauten mee. Eén daarvan is de 29-jarige Hayley Arceneaux. Zij vocht 20 jaar geleden tegen kanker in hetzelfde St. Jude ziekenhuis waar ze nu als doktersassistent werkt. 

Arceneaux wordt niet alleen de jongste Amerikaanse die in een baan om de aarde zal vliegen, ze wordt ook de eerste mens in de ruimte met een prothese. Tijdens haar botkankerbehandeling moesten een deel van haar linkerbeen en haar knie worden vervangen door een prothese uit titanium.

Het derde ticket werd verloot onder mensen die geld hebben geschonken aan het ziekenhuis. De winnaar ervan schonk zijn zitje dan weer aan een bevriende ingenieur: Chris Sembroski.

De vierde passagier tot slot is Sian Proctor, een professor geologie en kunstenaar, die het ticket won via een wedstrijd van het bedrijf van Jared Isaacman.

(lees verder onder de foto)

"Het ruimteschip vliegt nagenoeg volledig automatisch", merkt ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen op in "Laat journaal". "Maar een ruimtereis blijft toch altijd een risico."

Videospeler inladen...
De Falcon 9-raket van SpaceX staat klaar op het lanceerplatform in Cape Canaveral om de eerste ruimtetoeristen in een baan om de aarde te brengen
AFP or licensors

Vier gewone burgers dus, maar die wel een intensieve training van enkele maanden achter de rug hebben. De ruimtereis die ze maken is hoe dan ook veel ingrijpender dan de vorige twee toeristische ruimtevluchten. Toen waren de passagiers slechts enkele minuten in de ruimte, op zo'n 100 kilometer hoogte.

Tijdens Inspiration4 (de naam die de toeristische ruimtemissie heeft gekregen, red.), zullen de vier toeristen drie dagen lang in een baan rond de aarde vliegen, op een hoogte van 575 kilometer. Dat is hoger dan het Internationaal Ruimtestation ISS dat op 400 kilometer hoogte boven de aarde cirkelt. 

Het is zelfs van 2009 geleden dat er nog eens mensen zo ver in de ruimte zijn geweest. Toen moest ruimtetelescoop Hubble worden gerepareerd.

Eens in een baan om de aarde, zullen de vier passagiers kunnen genieten van een adembenemend zicht. Bovenop de capsule werd voor de gelegenheid een grote glazen koepel geplaatst. 

Dat rond de aarde draaien, gebeurt trouwens aan een duizelingwekkende snelheid van zo'n 27.000 kilometer per uur. De vier bemanningsleden zullen tijdens de vlucht ook enkele wetenschappelijke experimenten uitvoeren.

Op 19 september zit de ruimtevlucht er normaal gezien op en zal de capsule aan parachutes landen in de Atlantische Oceaan.

Meest gelezen