Als gevaccineerde toch positief getest: binnenkort geen groen Covid Safe Ticket

Wie volledig gevaccineerd is tegen het coronavirus, maar toch besmet raakt, krijgt op dit moment nog een groen Covid Safe Ticket in de CovidSafeBE-app. Dat komt omdat de QR-code van je vaccinatie blijft gelden, ondanks een positieve coronatest. Volgens Barbara Van Den Haute van Digitaal Vlaanderen wordt de app binnenkort aangepast zodat dit in de toekomst niet meer mogelijk is. 

An is als één van de eersten gevaccineerd tegen het coronavirus omdat ze in de zorg werkt. In februari kreeg ze haar eerste prik al. Toch raakte ze deze maand besmet met het coronavirus. "Bij het begin van het schooljaar zijn mijn beide kinderen besmet geraakt met het coronavirus. Ze zijn nog klein dus moest ik noodgedwongen thuisblijven. Ondanks de veiligheidsmaatregelen die ik neem, ben ik zelf besmet geraakt en zit ik nu thuis met symptomatische corona", vertelt An bij onze collega's van Radio 2 Vlaams-Brabant. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

An liet als hoogrisicocontact twee coronatesten afnemen in een testcentrum in de buurt. Het positieve testresultaat werd geregistreerd in haar CovidSafeBE-app. Toch blijkt dat An nog steeds een QR-code kan aanmaken op basis van haar vaccinatie. "Ik wou kijken of ik dat ticket nog heb. En wat blijkt? Ondanks dat ik besmet ben en besmettelijk ben, kan ik nog steeds een Covid Safe Ticket aanmaken en vanavond naar een concert gaan."

Beluister hier het volledige gesprek met An bij Radio 2 Vlaams-Brabant:

Barbara Van Den Haute van Digitaal Vlaanderen bevestigt het verhaal van An. "Dat komt omdat de scanning checkt of er een certificaat is van vaccinatie. En twee vaccinaties, of in het geval van Johnson & Johnson één prik, is voldoende voor een groen Covid Safe Ticket", legt ze uit.

We hadden dit technisch niet voorzien, maar gaan het oplossen

"Het was technisch niet voorzien dat iemand nog positief kon testen na vaccinatie, maar we gaan dat oplossen", voegt ze er meteen aan toe. Volgens Van Den Haute zal er binnenkort een aanpassing komen waardoor een positief testresultaat (van een PCR- of antigeentest) automatisch leidt tot een rood Covid Safe Ticket voor 11 dagen. Wanneer het exact in werking treedt, is nog niet beslist.

Misbruik

Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing zegt dat ze signalen kregen dat mensen die een positieve PCR-test afleggen, toch naar evenementen gaan of op reis vertrekken met de QR-code van hun volledige vaccinatie. "We gaan er zo snel mogelijk voor zorgen dat dit niet meer kan. We zijn zo goed als rond", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. 

Op het ogenblik dat je positief test is het niet verstandig om toch naar evenementen te gaan. 

Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing

"Het is en blijft de verantwoordelijkheid van de burger zelf, om zeer goed te weten dat op het ogenblik dat je positief test het niet verstandig is om toch naar evenementen te gaan. Dat is niet correct ten opzichte van je medemens."

Als gevaccineerde heb je een hoge bescherming tegen ernstige ziekte en overlijden. Je loopt ook minder kans om besmet te raken en het virus over te dragen, maar het is niet uitgesloten. Wie als gevaccineerde besmet raakt en een positieve test aflegt, moet 11 dagen in isolatie en alle contact vermijden. 

Discussie over uitbreiding coronapas woedt volop

Het Covid Safe Ticket wordt bij ons nu vooral gebruikt voor grotere evenementen. Maar het debat over een uitbreiding van de "coronapas" woedt wel volop. In Brussel is al beslist dat die nodig zal zijn vanaf 1 oktober om op café of restaurant te gaan. De Vlaamse regering wil geen algemene invoering, maar denkt wel na over het inzetten van de pas onder bepaalde voorwaarden. Vrijdag ligt de kwestie op tafel bij het Overlegcomité.

Bart Verhulst geeft meer uitleg in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen