Foto: Belga

Hulpdiensten moeilijk ter plaatse bij ongeval met tankwagen gisteren: "Automobilisten vergaten om reddingsstrook vrij te laten"

Bij het ongeval met een tankwagen gisteren op de Brusselse Ring hebben automobilisten geen reddingsstrook opengehouden voor de hulpdiensten, waardoor die moeilijk ter plaatse geraakten. Nochtans is het verplicht om in een file ruimte te laten voor brandweer, politie en ziekenwagen. 

Er stonden gisteren lange files op de Brusselse Ring na een ongeval met een tankwagen ter hoogte van Beersel. Maar de automobilisten in de file vergaten om plaats te maken voor de hulpdiensten. Nochtans is het sinds 1 oktober vorig jaar verplicht om in een file een reddingsstrook te vormen. Daarbij moeten de voertuigen op de linkerrijstrook zo veel mogelijk naar links, terwijl de andere voertuigen zo veel mogelijk rechts gaan rijden. 

Soms gaan automobilisten bewust niet uit de weg voor hulpdiensten

Hans Habils, brandweer

"Het was gisteren ongewoon moeilijk voor de hulpdiensten om ter plaatse te geraken, zowel voor de brandweer, de politie als de medische diensten", zegt Hans Habils van de brandweer. "Dat kwam omdat de automobilisten de verplichting van het maken van een reddingsstrook niet opvolgden. En daardoor waren er meerdere politie-escortes nodig om de hulpdiensten ter plaatse te krijgen."

Sommige autobestuurders zullen niet op de hoogte geweest zijn van die reddingsstrook, maar er zijn ook mensen die het de hulpdiensten graag moeilijk maken, vertelt Habils. "We maken het soms mee dat mensen bewust niet opzij gaan voor de hulpdiensten, dat is een fenomeen dat we helaas de laatste jaren meer en meer zien. Dat is problematisch."

Sensibiliseren

Volgens Habils is er niet voldoende gesensibiliseerd rond die verplichte reddingsstrook. "Misschien moeten we de mensen er nog meer attent op maken dat een reddingsstrook echt wel noodzakelijk is. Het is een middel voor ons om sneller ter plaatse te geraken, maar het is ook een manier om de file sneller op te lossen. We merken dat in de landen waar ze al langer een reddingsstrook hebben ingevoerd, het ondertussen een automatisme is geworden. Dus we gaan ervan uit dat het er bij onze automobilisten nog wat moet ingroeien."

Meest gelezen