Aankondiging van het concert van Twenty One Pilots in het Roblox-spel

Optreden vanuit luie zetel voor miljoenenpubliek? "In-game concerten" zijn nieuwe speeltje van de grootste artiesten  

Steeds meer muziekartiesten treden virtueel op te midden van de populairste games van het moment. De zogenaamde "in-game concerten" leveren beroemdheden immers veel geld en publiciteit op en bekende online spellen als "Fortnite" en "Roblox" winnen er zo mogelijk nog meer zieltjes door. Niet moeilijk dat beide werelden elkaar vinden in deze nieuwe manier van muziekbeleving. 

Opmerkelijk: afgelopen nacht trad de Amerikaanse band Twenty One Pilots, bekend van de superhit "Stressed out", op voor een miljoenenpubliek. Sterker nog: zowel de bandleden als de concertgangers hoefden er niet eens het huis voor uit. Het ging immers om een "in-game concert" dat volledig was ondergedompeld in de sfeer van Roblox, een populair online spel met wereldwijd zo'n 164 miljoen gebruikers.  De aanwezige fans/gamers konden door middel van een gloednieuwe technologie zelfs realtime de setlist beïnvloeden en interactie hebben met de band. Bovendien was het ticket van het concert gratis en makkelijk verkrijgbaar: een gaming account aanmaken volstond.  

Twenty One Pilots performen in een pak die hun bewegingen exact registreert om hun Roblox-avatar realistisch te maken

De "Twenty One Pilots Concert Experience" is niet de eerste in zijn soort. Het allereerste in-game concert van DJ/producer Marshmello dateert al van begin 2019. Het toen nog experimentele event lokte meteen 11 miljoen virtuele concertgangers in het online spel Fortnite. 

Beelden van het eerste in-game concert ooit met DJ/producer Marshmello:

Al snel daarna kon men ook virtueel headbangen op rockbands als Royal Blood en KoЯn. Een geanimeerde Ariana Grande trad afgelopen zomer nog op voor een recordpubliek van 78 miljoen(!) Fortniters.  Schandaalrapper Lil Nas X entertainde ondertussen ook al zo'n 33 miljoen uitgelaten Roblox-avatars. De "Old town road"-artiest speelde zelfs persoonlijk een rondje Roblox met enkele bekende gamers.  De extra achteraf-clipjes op Youtube etc... verleidden nog maar eens ettelijke miljoenen kijklustigen. 

Beelden van Ariana Grande's "Rift tour" in Fortnite:

Kortom, cijfers die de muziek- en gamingindustrie doen watertanden.  Alleen al de in-game merchandising (speciale skins voor avatars, aangepaste t-shirts, etc...) doet de kassa tijdens de virtuele concerten behoorlijk rinkelen. Roblox-muziekverantwoordelijke, Jon Vlassopulos, sprak op de gespecialiseerde muziekwebsite Music Ally van een winst van liefst "8 cijfers" en dat enkel uit de verkoop van de gerichte Lil Nas X-producten.  Het bedrijf wilde de precieze opbrengst niet verder specifiëren.

Het optreden van Lil Nas X in Roblox:

Games en muziek gaan al langer samen als peper en zout, maar de virtuele concerten zijn duidelijk een nieuwe stap in hun haast natuurlijke wisselwerking. 

De in-game optredens zijn voor de supersterren dan ook ideaal om de band met hun wereldwijde fanbasis te versterken.  Zeker door de eventloze coronamaanden werd dit alternatief nog aantrekkelijker voor de muziekindustrie.  Artiesten hebben bovendien oneindig veel mogelijkheden om een indrukwekkende fantasiewereld rond hen te creëren en op die manier ook hun nieuwe muziek onder de aandacht te brengen. Fans smullen van hun kant van de unieke virtuele ervaring met hun idool en de interactie met gelijkgezinden. 

Het Roblox-concert van rockband Royal Blood

Maar de veelgeplaagde live-eventsector heeft niet meteen te vrezen; ondertussen is al wel bewezen dat de knaldrang zich niet laat bedwingen door concerten via een computerscherm. Zelfs met steeds verder gaande virtual reality-technologieën zullen in-game concerten eerder een zoveelste aanvulling blijven op onze manieren van muziekconsumptie en geen volwaardig alternatief.  Volgende zomer staat er dus ongetwijfeld weer een zweterige massa op de festivalweide van Rock Werchter om daar het échte live-optreden van Twenty One Pilots mee te maken. 

Meest gelezen