Organisaties stellen staatssecretaris Mahdi in gebreke: "Minderjarige asielzoekers moeten op straat slapen"

Een groep van organisaties die opkomen voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) heeft een ingebrekestelling gestuurd naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). De groep klaagt het schrijnend tekort aan opvangplaatsen voor zulke jongeren aan.

Er zijn te weinig opvangplaatsen voor kinderen op de vlucht. En de asieldiensten geven daarom voorrang aan kinderen die extra kwetsbaar zijn, waardoor de anderen soms op straat moeten slapen. Dat zijn de belangrijkste punten die de ondertekenaars van de ingebrekestelling aaklagen. Bij hen zijn organisaties als het Platform Kinderen op de vlucht, Dokters van de Wereld, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, het Burgerplatform en de Orde van Franstalige en Duitstalige balies van België.

"Door de grote druk op de opvangcentra zijn er kwetsbaarheidscriteria ingesteld om die druk te verlichten", zei Melanie Zonderman van het Platform Kinderen op de vlucht in "De ochtend" op Radio 1. "Dat betekent dat kinderen en jongeren die volgens die criteria minder kwetsbaar zijn, niet meer bij Fedasil terecht kunnen na 15 uur, wanneer de kantoren sluiten. Dat is niet alleen voor ons onaanvaardbaar. Internationale teksten verbieden ook om zo een onderscheid te maken tussen kwetsbare en niet-kwetsbare kinderen." Het platform vraagt dan ook om een eind te maken aan die criteria: "Iedere niet-begeleide minderjarige vreemdeling die opvang vraagt, moet die ook kunnen krijgen. Het maakt niet uit op welk uur van de dag of nacht die minderjarige dat vraagt. Dat betekent dat er snel extra opvangplaatsen gecreëerd moeten worden."

De kinderen die na 15 uur komen aankloppen bij Fedasil, moeten volgens Zonderman geholpen worden door de dienst Voogdij. "Vroeger vond die nog wel slaapplaatsen via allerlei informele opvangnetwerken zoals het Platform of Samusocial. Maar nu is het zo erg dat er vaak geen opvangplaats meer gevonden wordt, en de jongeren de nacht in parken, op straat of in kraakpanden belanden." Om hoeveel jongeren het gaat, kan Zonderman niet precies zeggen. "In verschillende opvangcentra zitten nu al meer jongeren dan voorzien. In de loop van oktober gaat een nieuw centrum open, met 60 plaatsen voor jongeren. Maar ook dat zal niet volstaan om hen allemaal op te vangen."

Met de ingebrekestelling vragen de ondertekenaars aan staatssecretaris Mahdi om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de problemen die ze aanklagen. Als er niet binnen drie dagen een reactie komt, kunnen ze een kortgeding aanspannen. Mahdi wil voorlopig niet reageren. Hij wil eerst de ingebrekestelling bestuderen.

Hieronder kunt u het interview met Melanie Zonderman in "De ochtend" herbeluisteren:

Meest gelezen