Carine Schmitt / Hans Lucas

Ingepakte Arc de Triomphe ingehuldigd: "Grootste uitdaging was dat Christo er niet meer is"

Vandaag is in Parijs de ingepakte Arc de Triomphe ingehuldigd. Hiermee gaat een grote droom in vervulling van de vorig jaar overleden Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar Christo. Het oorlogsmonument aan de Champs-Elysées is ingepakt in 25.000 vierkante meter zilverblauwe stof en omwikkeld met 3.000 meter rood touw. Het blijft nog te bezichtigen tot 3 oktober.

Christo kreeg het idee om de Arc de Triomphe in te pakken al begin jaren 60. Hij woonde toen in Parijs en had er net zijn vrouw ontmoet, Jeanne-Claude. Samen maakten ze kunstwerken in de publieke ruimte. Ze huurden een appartement in de buurt van de Champs-Elysées en ze raakten gefascineerd door de Arc de Triomphe. In 1962 maakte Christo een eerste fotomontage van het ingepakte monument. Nu, bijna 60 jaar later is het project gerealiseerd.  

Vorige zondag werden de eerste meters stof naar beneden gelaten van het 50 meter hoge monument. Het gaat om een recycleerbare stof van polypropyleen. Bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

Christo heeft zelf het project nog mee in de steigers gezet, maar als 80-er was hij erop voorbereid dat hij het eindresultaat niet meer zou kunnen meemaken. Zijn vrouw, Jeanne-Claude, met wie hij altijd samenwerkte, overleed al in 2009. 

Vladimir Javatsjev, de neef van Christo die het project verder zette.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Toen Christo in mei vorig jaar stierf, nam zijn neef, Vladimir Javatsjev, de leiding over. "Christo heeft dit tot in het kleinste detail gepland en we hebben het tot in het kleinste detail uitgevoerd", zegt Javatsjev. "Voor mij was de grootste uitdaging dat Christo er niet meer is. Ik mis zijn enthousiasme, zijn kritiek en zijn energie." 

Fans van Christo keken reikhalzend uit naar dit project. Het is al van 1995 geleden dat er nog eens een gebouw door de kunstenaar ingepakt werd. Toen verdween de Rijksdag in Berlijn onder 100.000 vierkante meter stof. Meer dan vijf miljoen mensen kwamen het kunstwerk bezoeken. In Parijs pakte hij tien jaar daarvoor al de Pont Neuf in. 

Christo (rechts) bij de ingepakte Pont Neuf in Parijs in 1985, samen met de toenmalige Franse minister van Cultuur Jack Lang (links).
AFP or licensors

Bekijk in deze post op Instagram welke gebouwen Christo en Jeanne-Claude nog inpakten:

Unieke ervaring

Christo en Jeanne-Claude wilden met hun kunstwerken vooral schoonheid creëren en unieke ervaringen. De ingepakte Arc de Triomphe wordt een levend object, dat beweegt in de wind en het licht reflecteert. De plooien roeren zich en de oppervlakte van het monument krijgt iets sensueels. Vanaf vandaag kan het grote publiek het kunstwerk van dichtbij gaan bekijken en het zelfs aanraken. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Oorlogsmonument

De Arc de Triomphe is een van de meest bezochte monumenten in Parijs. Het staat in het midden van de Place Charles de Gaulle, een van de drukste verkeerspleinen van de Franse hoofdstad. 

De triomfboog werd in de eerste helft van de 19e eeuw gebouwd door de Franse keizer Napoleon Bonaparte om de soldaten te herdenken die sneuvelden in zijn veldslagen. Na de Eerste Wereldoorlog werd onder de Arc de Triomphe het graf van de Onbekende Soldaat aangelegd. Er kwam ook een eeuwig brandende vlam, ter nagedachtenis van de anonieme gesneuvelde soldaten. 

Een maquette van de Arc de Triomphe en een video waarin te zien is hoe Christo aan het project werkt.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Het monument blijft in de periode dat het ingepakt is te bezoeken, maar de toegangstickets voor de komende weken zijn al allemaal de deur uit. Ze waren in minder dan een half uur tijd uitverkocht. 

Van buitenaf is het kunstwerk gratis te bezichtigen. Christo en Jeanne-Claude hebben er altijd over gewaakt dat hun landschapsprojecten gratis te zien zijn voor het grote publiek. Hoewel ze jaren voorbereiding vergen, worden de werken na 16 dagen weer afgebroken. "Als je het dan niet gezien hebt, zie je het nooit meer", zei Christo daarover. De ingepakte Arc de Triomphe zal nog tot 3 oktober te bewonderen zijn. 

Foto van de ingepakte Arc de Triomphe genomen op 13 september, toen de werken nog bezig waren.
AFP or licensors

14 miljoen euro

Het hele project kostte 14 miljoen euro. Dat bedrag werd volledig bekostigd door de verkoop van schetsen, ontwerpen en maquettes. Christo en Jeanne-Claude deden nooit een beroep op sponsoring of subsidies. Zo wilden ze de volledige controle over hun werk behouden. 

Het kunstenaarskoppel maakte landschapskunst over de hele wereld. In 2005 installeerden ze 7.503 poortjes met wapperende oranje doeken in Central Park in New York. Een ander bekend werk zijn de eilanden in Miami die omringd werden met een fluoroze stof. In totaal hebben ze nu 24 projecten gerealiseerd. 

Bekijk hier een reportage uit "Culture club" waarin Christo vertelt over zijn werkwijze (2017):

Videospeler inladen...
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen