2018 Getty Images

Jelle Vanendert rijdt vandaag laatste profkoers: "De laatste rit wordt vooral genieten"

Vandaag rijdt wielrenner Jelle Vanendert zijn allerlaatste wedstrijd: de grote prijs van Wallonië. Hij reed daar zijn eerste profkoers en maakt de cirkel zo mooi rond. Vanendert is intussen 36 jaar en heeft 15 jaar gekoerst. 

"In 2006 toen ik nog geen prof was, mocht ik bij de Grote Prijs van Wallonië toch al meedoen aan de profkoers. Ik werd daar zevende, wat toch een hele prestatie was voor mij. Vandaar de keuze om ook af te sluiten met deze koers", vertelt Jelle Vanendert.  De Grote Prijs van Wallonië wordt vandaag gereden tussen Aywaille en de Citadel van Namen.

De overwinning in de Tour de France ... je hoopt erop, maar je denkt niet dat je ooit zo goed gaat zijn

Jelle Vanendert

Wanneer hem wordt gevraagd naar zijn mooiste herinnering, twijfelt Vanendert niet lang. "Mijn overwinning in de 14e etappe van de Tour de France in 2011 was een prachtig moment. Je hoopt erop, maar je denkt niet dat je ooit zo goed gaat zijn." Vanendert werd ook twee keer tweede in de Amstel Gold Race.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"De fysieke opofferingen die ik moet doen om in topconditie te zijn, dat wil ik niet nog een jaar meemaken", zegt Vanendert. Maar zijn laatste dag als profrenner gaat hij toch hard genieten. "De laatste rit voelt toch speciaal. Misschien wordt het erna wel emotioneel. Ik ga zeker nog wat vieren met een hapje of een drankje, maar we gaan niet te zot doen", lacht Vandendert.  

Toekomst

Wat de toekomst brengt, is nog een mysterie. "Ik zie het zeker zitten om in het wielrennen te blijven werken. Ik fiets nu ook bij een opleidingsploeg die jongeren helpt om ervaring op te doen. Iets in die aard zie ik mezelf ook in de toekomst zeker nog doen maar voorlopig heb ik nog geen concrete ideeën", besluit Vanendert. 

Meest gelezen