Sea Shepherd

Woede om traditionele "Grindadráp": 1.400 dolfijnen afgeslacht op Faeröer-eilanden, record door "verkeerde inschatting"

Op de Faeröer, een eilandengroep tussen Schotland, IJsland en Noorwegen, zijn meer dan 1.400 dolfijnen in een fjord gedreven en geslacht. Daarmee woedt opnieuw een fel debat over "Grindadráp", Faeröers voor griendenjacht. Een traditionele vorm van visserij die al eeuwenlang beoefend wordt.

Op beelden is te zien hoe de kadavers van grienden en dolfijnen zijn aangespoeld en hoe de kustlijn bloedrood kleurt, een beeld dat vrijwel elk jaar opduikt. De dieren werden door jagers in kleine boten in het nauw gedreven aan het Skálabotnur-strand op het eiland Eysturoy. Vervolgens lopen Faeröerders het water in en doden de dieren met grote messen.

We willen waarschuwen voor het bekijken van deze harde beelden van de massaslachting:

Videospeler inladen...

Het vlees is gewaardeerd voedsel voor de lokale gemeenschap en staat al eeuwen op het menu. Op de rotsachtige eilanden is bijvoorbeeld landbouw niet makkelijk. 

Voorstanders spreken van een duurzame manier van voedselinzameling, rechtstreeks uit de natuur, en zien het als een belangrijke deel van een culturele identiteit. "Beter dan koeien of varkens gevangen houden", klinkt het. Dierenrechtenactivisten noemen het een gruwelijke afslachting die niet nodig is.

Iemand had beter moeten weten

Vereniging van Walvisvaarders

Met 1.400 kadavers is dit jaar echter een record gebroken. Het vorige record dateert van 1940 met 1.200 kadavers. Het debat laait deze keer dus opnieuw in alle hevigheid op. Zelfs de lokale bevolking zou furieus reageren.

Ook de voorzitter van de Vereniging van Walvisvaarders, Ólavur Sjúrðarberg, neemt het woord "buitensporig" in de mond. Volgens hem is een vergissing gebeurd. De omvang van de school werd verkeerd ingeschat, stelt hij. Jagers dachten eerst aan de vangst van zo'n 200 grienden. Maar toen het slachten startte, begon de ware omvang te dagen. "Iemand had beter moeten weten", aldus Sjúrðarberg.

Meest gelezen