Radio 2

Vlaamse plannen voor landschapsparken: burgemeesters Westhoek voor, landbouwers tegen

De Westhoekgemeenten hebben beslist dat ze positief advies geven voor een landschapspark in de regio. Een groep landbouwers was met hun tractor aanwezig op het overleg om te protesteren. 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zou van mooie landschappen in Vlaanderen graag 'landschapsparken' maken. Dat zijn geen letterlijke parken, maar streken die dan geld krijgen voor natuurbeheer. De Westhoek is zo'n gebied. Het gebied zou dan meer dan een half miljoen euro krijgen voor natuurbeheer. De burgemeesters van de Westhoek hebben gisterenavond in het stadhuis van Ieper beslist dat ze akkoord gaan.

Bezorgde boeren

De landbouwers zien dat plan niet zitten. Zij vrezen dat zo'n landschapspark de toekomst van hun landbouwbedrijven bedreigt, zegt landbouwer Danny Metsu van het Algemeen Boerensyndicaat. “Het is gewoonweg niet nodig! De regionale landschappen werken al jaren samen met de landbouwers om groene gebieden te creëren en te beheren. Plots is dat niet meer nodig. Dat is onze manier van werken niet. We zijn goed bezig, waarom laten ze ons niet verder doen? Waarom moet daar weer een nieuwe structuur bovenop komen, zonder dat we weten waarover het precies gaat?”

Burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher (CD&V) is voorzitter van het Westhoekoverleg en probeerde de boze boeren gerust te stellen. “Ze zitten met veel vragen. Maar je hoort ook dat hun vaatje begint vol te lopen over allerlei restricties en beperkingen, vergunningen en andere problematieken. Maar dat staat eigenlijk los van het verhaal over het landschapspark. Dat heeft er eigenlijk niets mee te maken."

Westhoek, een landbouwregio

Landbouwer Geert Claerebout verduidelijkt dat ze niet tegen een landschapspark zijn, maar dat de rol die landbouwers spelen te weinig wordt gerespecteerd: “Ik blijf sceptisch. Wij willen niet vermoord worden, want een landschap is door de jaren heen altijd al gebouwd door actieve land- en tuinbouwers. Wij zijn de grootste grondgebruiker, maar de kleinste beslissingspartner. Landbouw en natuur moeten daarin een evenwicht vinden."

Dejaegher wil daar zeker rekening mee houden: “We moeten inderdaad durven benadrukken dat we een landbouwregio zijn en dat ook zo zullen blijven. We willen de landbouw zeker erkennen als waardevolle behoeder van de open ruimte”, besluit hij. 

Radio 2

Meest gelezen