Anderhalve week na start schooljaar: 2.812 leerlingen testen positief op corona, 5.322 in quarantaine

Sinds het begin van het nieuwe schooljaar zijn in Vlaanderen al 2.812 coronabesmettingen vastgesteld bij leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs. Dat blijkt uit cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB). 5.322 leerlingen zitten ook in quarantaine.

Als er in een klas binnen de 2 weken 2 kinderen besmet raken met het coronavirus en er wordt een verband vermoed moet de hele klas in quarantaine. Dat moet ook als een leerkracht positief test. Door die strenge regels zitten al veel klassen in quarantaine.

2.812 leerlingen (0,23 procent) hebben een positieve test afgelegd, tegenover 220 personeelsleden in het onderwijs (0,13 procent). 5.322 leerlingen (0,44 procent) en 240 personeelsleden (0,14 procent) zijn in quarantaine geplaatst. 

Deze cijfers bevestigen nogmaals dat vaccinatie er echt toe doet

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

Het aantal besmettingen en quarantaines ligt verhoudingsgewijs veel hoger in het basisonderwijs, waar kinderen in principe niet gevaccineerd zijn, en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar de vaccinatiegraad veel lager is. Zo zijn in Brussel 348 leerlingen (0,64 procent) positief, drie keer zoveel als in de rest van Vlaanderen. In West-Vlaanderen zijn dat er 368 (0,18 procent), in Oost-Vlaanderen 612 (0,22 procent), in Antwerpen 813 (0,24 procent), in Vlaams-Brabant 378 (0,21 procent) en Limburg 293 (0,19 procent).

"Deze cijfers bevestigen nogmaals dat vaccinatie er echt toe doet", reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "We houden ook dit schooljaar de vinger aan de pols. We zullen regelmatig updates blijven geven over de situatie in onze scholen."

Eerder deze week hebben zowel Ben Weyts (N-VA) als Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) gepleit voor een soepeler test-en quarantainebeleid in het onderwijs. "Te veel kinderen moeten school missen door een mogelijk overdreven voorzichtigheidsreflex", vindt Weyts. "Kinderen en hun ouders mogen niet het slachtoffer zijn van de test- en quarantaineregels", vindt ook Dalle.

Ik denk dat experten met deze cijfers aan de slag kunnen 

Inge Van Trimpont (CLB)

"Het zou goed zijn om die quarantaine opnieuw onder de loep te nemen", vindt ook Inge Van Trimpont van de Centra voor Leerlingenbegeleiding van het Gemeenschapsonderwijs. "Ik denk dat experten met deze cijfers aan de slag kunnen om te kijken op welke wijze die quarantaineregels kunnen versoepelen. Want het is toch heel belangrijk dat kinderen zo weinig mogelijk in quarantaine moeten, zodat ze zo weinig mogelijk van school moeten wegblijven." 

Vlaams minister van Onderwijs Weyts heeft vanmiddag alvast samengezeten met experts en met de andere onderwijsministers over de test- en quarantaineregels. Na afloop wilde Weyts enkel kwijt dat de expertengroepen een voorstel gaan uitwerken "om de test- en quarantainestrategie aan te passen met het oog op een ingrijpende daling van het aantal kinderen dat in quarantaine moet".

Meest gelezen