Kim Windmolders

Christophe Cox, die ratten opleidt om landmijnen op te sporen, gehuldigd in Nieuwerkerken

In Nieuwerkerken is Christophe Cox gehuldigd, die man die aan het hoofd staat van APOPO, een organisatie die mijnen en ziektes opspoort met ratten. De bekendste rat, Magawa, ontdekte al meer dan 100 landmijnen en bommen in Cambodja.

Apopo is een organisatie die ratten en honden opleidt voor twee doelen: enerzijds landmijnen en anderzijds tuberculose opsporen. Christophe Cox uit Nieuwerkerken staat aan het hoofd van die organisatie.  Hij is met zijn organisatie ook bezig met nieuwe toepassingen, zoals het opsporen van slachtoffers na aardbevingen en het zoeken naar illegale gesmokkelde wildproducten zoals ivoor en neushoorn. 

Omdat Christophe nog eens in het land is, heeft zijn thuisgemeente  Nieuwerkerken hem gehuldigd. Hij kreeg een portret van hun bekendste rat, Magawa. Die heeft al meer dan 100 landmijnen ontdekt in Cambodja. Chrisophe Cox: "Het portret toont een rat die op de achterpoten staat met een supermanjasje aan." Bij Apopo noemen ze hun ratten dan ook 'Herorats'.  

Meest gelezen