naturetoday.com

Op Scheldedijken in Beveren is het al herfst: veel populieren zijn hun bladeren kwijt

De populieren langs de Scheldedijken in Beveren zijn nu al veel van hun bladeren kwijt door een roestschimmel. Die tast alleen de bladeren aan, vooral bij uitheemse populieren. Een oplossing is er niet meteen, maar een groot probleem is het ook niet. “Alleen het herfstgezicht is vreemd omdat het nog zomer is”, zo luidt het.

De roestschimmel is een ziekte die vooral uitheemse populieren krijgen na een wisselvallige zomer. De ziekte zorgt voor een roestkleurige bladschimmel, op de onderkant van het blad. Daardoor vallen de bladeren af, en lijkt het al herfst. De bomen zelf blijven wel gezond.

"Dat populieren vroeg hun bladeren verliezen, zijn we al gewoon in Beveren", zegt schepen van Milieu en Natuur Filip Kegels (N-VA). "Het is al de derde keer in negen jaar tijd dat we het meemaken. We krijgen meldingen binnen van ongeruste inwoners die bijna kale bomen zien, en veel bladeren op de Scheldedijken. Het gaat momenteel vooral om bomen in de deelgemeenten Verrebroek, Kallo en Vrasene."

We zijn het gewoon, maar nu is het wel erger dan twee jaar geleden

Filip Kegels (N-VA), schepen voor Milieu en Natuur in Beveren

Het is twee jaar geleden dat populieren in de buurt van de Noordpolders in Beveren vroeg hun bladeren verloren. “Maar nu is het erger en sneller dan toen”, zegt schepen Kegels. “Het begon twee weken geleden, en op een dag of drie waren bijna alle bladeren afgevallen. We hebben ons licht opgestoken bij specialisten terzake, en volgens hen zijn het vooral de uitheemse populieren die zo’n roestschimmel krijgen."

Uitheemse soorten zijn sowieso zwakker en minder bestand tegen ziektes dan inheemse bomen, zegt Kegels: "Daarom zullen we bij nieuwe aanplantingen ook altijd voor binnenlandse boomsoorten kiezen. Op zich is het geen groot probleem, want het gaat alleen om de bladeren. De bomen zelf zijn niet aangetast. Mensen hoeven dus niet ongerust te zijn. Maar toch is een herfsttafereel een vreemd gezicht als het nog zomer is."

kasto80

Meest gelezen