CD&V Menen

Oud-burgemeester Martine Fournier stapt uit politiek in Menen

Martine Fournier, oud-burgemeester van Menen (CD&V) stapt nog voor eind dit jaar uit de politiek. Naar eigen zeggen niet omdat ze drie jaar geleden aan de kant werd geschoven. Wel omdat corona haar heeft doen inzien dat werken niet het enige is dat telt.

Martine Fournier (56 jaar) won drie jaar geleden met CD&V de gemeenteraadsverkiezingen in Menen. CD&V was de grootste partij en Fournier had de meeste voorkeursstemmen. Nochtans werd ze geen burgemeester en haar partij belandde in de oppositie. Toch speelt dat volgens haar geen rol in haar beslissing. 

"Natuurlijk heeft alles uit het verleden een impact op beslissingen in de toekomst. Maar dat alleen heeft zeker geen rol gespeeld. Er kwam gewoon veel tijd vrij: ik was geen burgemeester en dan was er nog eens corona. In die periode heb ik andere dingen leren ontdekken en ik had meer tijd voor mijn gezin en vrienden. Waardoor ik besefte dat ik eigenlijk nog meer tijd wou uittrekken voor de kleine dingen. Dat was de aanleiding om te stoppen, niet door wat er in 2018 gebeurd is."

Veeleisende job

Fournier vindt dat een job in de politiek veel van een mens vraagt. "Als burgemeester ben je van 's morgens 7 uur tot 's avonds 11 uur bezig. Ook in het weekend. Ik heb het altijd heel graag gedaan. Maar nu stel ik me de vraag: 'Wil ik dat nog wel, de komende 3 jaar campagne voeren en dan eventueel nog eens 6 jaar burgemeesterschap?' Als ik ervoor ga, dan ga ik er de volle 100 procent voor. Ik heb enorm veel genoten van de tijd die vrij kwam door corona, het zou stom zijn om mijn hart daarin niet te volgen."

Er kwam gewoon veel tijd vrij: ik was geen burgemeester en dan was er nog eens corona. Dat wil ik nog meer
Martine Fournier, oud-burgemeester Menen (CD&V)

Fournier is al 17 jaar actief in de lokale politiek. "In al die tijd vond ik het individueel contact met de burger het plezantst en die kleine zaken die je als politieker kan veranderen. Daar heb ik altijd veel voldoening uit gehaald."

Toekomst

Binnen 3 jaar zijn er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Daar zou ze opnieuw gaan voor het burgemeesterschap, maar dat gaat dus nu niet door. Ze blijft wel nog tot 2024 meedraaien in het Vlaams parlement. Daarna stapt ze definitief uit de politiek. 

"Voor de partij is het beter dat ik lokaal nu al een stap opzij zet en de ploeg de tijd gun om te herstructureren tegen de gemeenteraadsverkiezingen en om nieuwe mensen naar voren te schuiven. Ik zal achter de schermen CD&V nog altijd steunen, maar op de voorgrond treden en nog meedoen aan verkiezingen, dat zit er absoluut niet meer in."

Meest gelezen