Abimael Guzmán, in 2018.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Heibel in Peru over lijk terreurleider Guzmán: echtgenote eist lichaam op maar zit zelf in cel, regering wil crematie

De Peruaanse autoriteiten willen het lichaam van de vorige week in de gevangenis gestorven terreur- en guerrillaleider Abimael Guzmán laten cremeren. Volgens de wet behoort het lichaam toe aan de vrouw van Guzmán, maar zij zit zelf een levenslange celstraf uit. Een nieuw wetsvoorstel ligt nu op tafel dat de beslissingsmacht in het geval van gevangenen die een gevaar vormen voor de openbare orde bij het Openbaar Ministerie legt.

Wat moet er met het lijk van Abimael Guzmán gebeuren, de voormalige stichter en leider van de Peruaanse maoïstische terreur- en guerrillabeweging Sendero Luminoso ("Lichtend Pad")? Dat is de vraag waar al dagen over gediscussieerd wordt in Peru. 

Guzmán stierf op 11 september in de gevangenis aan een longontsteking. Hij was 86. Zijn maoïstische guerrillabeweging, die door de Peruaanse overheid als een terreurorganisatie wordt beschouwd, was in de jaren 80 en 90 verantwoordelijk voor tienduizenden doden. Guzmán was tot levenslang veroordeeld.

Zijn vrouw eist het lichaam op en wil hem laten begraven. Volgens de Peruaanse wet moet het lichaam van een overleden gevangene overgedragen worden aan nabestaanden. Maar de vrouw van Guzmán, Elena Iparraguirre, zit zelf een levenslange celstraf uit wegens haar rol in het Lichtend Pad. Zij wordt als de nummer 2 van de organisatie beschouwd. Iparraguire trachtte daarom een volmacht te geven aan een derde persoon, maar dat verzoek werd door een rechtbank afgewezen.

Guzmán na zijn arrestatie in 1992.

Omdat de Peruaanse wet niet in het bijzonder bepaalt wat er moet gebeuren met het lichaam van een gevangene die een gevaar voor de samenleving en de openbare orde vormt, ligt nu een nieuw wetsvoorstel op tafel dat de uiteindelijke beslissingsmacht in die gevallen bij het Openbaar Ministerie legt.

Justitie zal in dat geval de rechten van familieleden kunnen afwegen tegen een breder maatschappelijk of staatsbelang. Verwacht wordt dat het wetsvoorstel nu bij hoogdringendheid wordt behandeld in het Peruaanse parlement. Als het voorstel goedgekeurd wordt, zal de wet meteen van toepassing zijn op het lichaam van Guzmán, bevestigde minister van Justitie Aníbal Torres.

Het Openbaar Ministerie (of een rechter) zal dan beslissen wat er met het lijk van Guzmán moet gebeuren. Op dit moment ligt het lichaam nog opgebaard in een mortuarium in de stad Callao, nabij de hoofdstad Lima, waar Guzmán zijn celstraf uitzat. Allicht zal er dan voor crematie gekozen worden. Zijn as zou in dat geval mogelijk op zee uitgestrooid worden.

Onder meer de minister van Justitie sprak die voorkeur al uit. Voorstanders van crematie willen voorkomen dat zijn graf een bedevaartsoord zou worden voor extremisten. "Het meest geschikt zou een crematie zijn, zodat er geen plek is waar bepaalde Peruanen hulde kunnen brengen aan deze persoon", aldus de minister. Tegelijk liet premier Guido Bellido verstaan dat het Openbaar Ministerie het laatste woord heeft en de regering die beslissing zal respecteren, wat ze ook moge zijn.

Meest gelezen