Psychiatrisch ziekenhuis Asster plant nieuwe campus in Sint-Truiden in 2025

Tegen 2025 komt er in Sint-Truiden een groot nieuw opvallend gebouw van het psychiatrisch ziekenhuis Asster. De nieuwbouw van 6 verdiepingen aan de Ziekerenweg krijgt ook een restaurant dat voor iedereen toegankelijk is en er komt een speeltuin. Het is de bedoeling dat het een ontmoetingsplek wordt voor buurtbewoners. Het project zal 42 miljoen euro kosten. 

"Het grote nieuwbouwproject gaat 42 miljoen euro kosten en het wordt gigantisch. Er komt 8.000 vierkante meter aan nieuwe faciliteiten bij. Dat is nooit gezien in de geschiedenis van de psychiatrische ziekenhuizen", vertelt algemeen directeur van Asster, Bert Plessers. De Vlaamse Regering heeft beslist 7 miljoen euro per jaar te investeren in psychiatrische ziekenhuizen. Asster in Sint-Truiden krijgt daar ieder jaar 1,4 miljoen euro van, om uiteindelijk in 2025 een nieuwe campus te hebben. 

Wij willen een sfeer van veiligheid en nabijheid creëren voor onze bewoners

Bert Plessers, algemeen directeur Asster

"Geestelijke gezondheidszorg vraagt om goede infrastructuur. De infrastructuur van de toekomst kan het mentale welzijn van onze patiënten alleen maar bevorderen", aldus Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). Het nieuwe complex in Sint-Truiden zal 106 bedden tellen.  De kamers gaan meer aanvoelen als gezellige hotelkamers en niet als ziekenhuiskamers, vertelt Plessers. "De kamers worden individueler en warmer ingericht. We voorzien ook de mogelijkheid voor familie om te blijven overnachten op een aangename manier als ze dat wensen." 

De nieuwe campus zal de bestaande kapel en het klooster integreren in de nieuwbouw. En de kapel zal gebruikt worden als vergaderruimte en ontmoetingsplek. "De nieuwbouw gaat echt opvallen, met een restaurant dat toegankelijk is voor iedereen en ook met een speeltuintje", aldus Plessers. "We hopen dat het een ontmoetingsplek kan worden voor buurtbewoners waar we ook evenementen kunnen organiseren."

Perspectief na corona

"Corona had een grote impact op het mentale welzijn. En soms is het nodig om mensen residentieel op te vangen. Daarom krijgen we hier in Limburg de grootste investering van Vlaanderen", vertelt Beke. Ook Plessers is blij met de nieuwe plannen na de zware coronaperiode. "Deze nieuwbouw geeft perspectief en hoop aan onze medewerkers, maar ook aan onze patiënten", besluit hij. 

Meest gelezen