Rector UHasselt reageert milder op schachtenverkoop: "Mits juiste afspraken kan het op ludieke manier verlopen"

De rector van de Universiteit Antwerpen, Herman van Goethem, wil dat er een expliciet verbod komt op de schachtenverkoop. Aan UHasselt kan die schachterverkoop wel nog, volgens rector Bernard Vanheusden. "Ik ben geen voorstander, maar met de juiste regels verloopt het al jaren goed in Hasselt."

Rector Herman van Goethem van Universiteit Antwerpen vindt dat het tijd is om de regels rond de doop en schachtenverkopen te herzien. Bij de UHasselt vindt rector Bernard Vanheusden de regels die opgesteld zijn, wel duidelijk. "We leggen de verantwoordelijkheid bij studentenvereningen, waar we duidelijke afspraken mee maken. Zo hebben we een verkoopscharter opgesteld waar de focus ligt op een ludiek welkomstritueel waar niemand zich slecht voelt."

Het is gewoon belangrijk dat niemand belachelijk gemaakt wordt of ongewenst geïntimideerd wordt

Bernard Vanheusden, rector UHasselt

"Ik vind het zelf ook niet meer van deze tijd", vertelt Vanheusden, "maar om het dan helemaal te verbieden vind ik onnodig. Ik begrijp dat het voor veel studentenverenigingen een leuke introductie kan zijn. Het is vooral belangrijk dat niemand belachelijk gemaakt wordt of ongewenst geïntimideerd wordt." Het verkoopscharter zegt bijvoorbeeld dat er geen verplichtingen mogen zijn voor de schachten en dat een schacht maximum 100 euro mag kosten. 

Toch klachten?

Wanneer een  studentenvereniging toch over de schreef gaat, kan de universiteit optreden en hen fuiven of cantussen ontzeggen. "Wanneer een student toch het gevoel heeft niet goed behandeld te worden, kan hij of zij terecht bij de studentenvertegewoordiger die dan, afhankelijk van hoe ernstig het is, het bespreekt met de studentenvereniging of met iemand van hogerhand", aldus Vanheusden.

"Als het echt erg wordt, kan de student ook terecht bij de studentenflik. We hebben een hele goede verstandhouding met de politie en zij kunnen ook goed bijsturen wat kan en niet", zegt Vanheusden. De stad Leuven en politie van Leuven kwamen zelfs onlangs inspiratie opdoen in Hasselt. Zo bekeken ze hoe de Hasseltse politie omgaat met fuiven, dopen en verkiezingen. "Wat vooral indruk maakte was de persoonlijke aanpak die we hanteren", sluit Vanheusden tevreden af. 

Meest gelezen