Palaeontologica Belgica

Primeur in Berlare: "Eerste bewijs dat er in de ijstijd steppeneushoorns en muskusossen in België leefden"

Een team paleontologen in Berlare heeft enkele unieke vondsten gedaan: fragmenten van de steppeneushoorn en de muskusos, twee diersoorten uit de ijstijd. Het is de eerste keer dat hun aanwezigheid in België aangetoond is. De paleontologen hebben de fragmenten gevonden tussen een hoop beenderen en tanden van dieren die in de ijstijd leefden, die ze al sinds april restaureren. 

Al maandenlang is een groep paleontologen bezig met het restaureren van een collectie beenderen en tanden, 317 stuks in totaal. De collectie komt van dieren die in de ijstijd leefden, met andere woorden tussen de 10.000 en 100.000 jaar geleden. Het gaat om beenderen die ooit opgegraven zijn in de omgeving van Nieuwdonk en Berlare en vanuit privécollecties gedoneerd zijn. De restauratie levert nu unieke vondsten op.

We hebben diersoorten teruggevonden die nog nooit in België gesignaleerd zijn

Paleontoloog Anthonie Hellemond

"Bij de restauratie hebben we een aantal diersoorten teruggevonden, waarvan we het bestaan of hun aanwezigheid in België nog nooit eerder gedocumenteerd hadden in de afgelopen 200 jaar. Niet in een grotsysteem in Wallonië en ook niet in de Vlaamse vallei, dus dat maakt de collectie echt uniek", legt paleontoloog Anthonie Hellemond uit.

Beluister hieronder het interview met Anthonie Hellemond en lees eronder verder.

Steppeneushoorn en muskusos

"Het gaat om een aantal fragmenten van de steppeneushoorn, de stephanorhinus. Z'n voorkomen is wel bekend in Duitsland, Nederland of het Verenigd Koninkrijk. Maar in België is die sinds de laatste ijstijd nog niet gesignaleerd", glundert Hellemond. "Ook van de muskusos hebben we een aantal mooie fragmenten. En ook een aantal fragmenten die bewerkt zijn door mensen. Zo hebben we duidelijk een hoorn of geweitak gevonden die gebruikt is om een bepaald soort stenen mee af te slaan." 

We verspreiden nu het nieuws om de aandacht van buitenlandse onderzoekers te trekken

Paleontoloog Anthonie Hellemond

Nu de restauratie gedaan is, schrijven de onderzoekers enkele papers. Die verschijnen in Nederlandse en Britse tijdschrijften. Anthonie Hellemond legt uit: "Het is belangrijk dat er over de vondsen en het onderzoek gecommuniceerd wordt. Door het nieuws te verspreiden in wetenschappelijke kringen in het buitenland, trekken we de aandacht van buitenlandse onderzoekers en dat is belangrijk." Op die manier komen onderzoekers naar Berlare of nemen ze de collectie mee in een groter buitenlands project. 

Binnenkort permante tentoonstelling?

In januari komt er een tijdelijke tentoonstelling in CC De Stroming in Berlare, waar de mooiste en beste stukken zullen te zien zijn. "Daar zal het publiek kennis kunnen maken met de stukken die echt tot de verbeelding spreken." Over een jaar of 5 zou de collectie ergens permanent onderdak krijgen. 

Palaeontologica Belgica

Meest gelezen