Royals op zondag - Over het Engels van prinses Delphine en Harry als invloedrijke "glamoureuze kapper"

Elke zondag varen we opnieuw in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. Deze week trouwde James Middleton, had prins Charles kopzorgen met vertrekkende medewerkers, werd de cover van Time Magazine "geanalyseerd" en kwam een droom uit van wijlen koningin Ingrid. We vragen ons ook af waarom we prinses Delphine nog geen Nederlands hebben horen spreken.

Jawoord in la douce France

Vorig weekend is James Middleton, de broer van Catherine "Kate" Middleton, hertogin van Cambridge, in het huwelijksbootje gestapt. James gaf zijn jawoord aan verloofde Alizée Thevenet in het Franse dorpje Bormes-les-Mimosas en postte een foto op zijn Instagram-account. De ceremonie werd eerder al uitgesteld door corona. Zus Kate en prins William waren van de partij in la douce France.    

Alizée is van Franse afkomst en werkt al jaren als financieel adviseur in Londen. Naar verluidt leerden de twee elkaar kennen in een bar in de Britse hoofdstad in 2018. "Woorden kunnen niet beschrijven hoe gelukkig ik ben", schrijft James.

Er zijn periodes geweest dat dat niet het geval was bij James (34) die gevoelig is aan depressies. Lichtpuntje in die donkere periodes zijn zijn honden geweest. Zij werkten therapeutisch bij hem. Momenteel heeft James er zes (Ella, Zulu, Inka, Luna, Mabel en Nala) en ze mochten niet ontbreken op zijn huwelijk. Eentje staat zelfs centraal op de trouwfoto (boven) die hij vrijgaf.

De giften waarvan Charles wakker ligt

Een gift van een Russische zakenman voor zijn liefdadigheidsinstelling achtervolgt de Britse kroonprins Charles, net als een schenking van een Saudische miljardair. The Prince's Foundation kreeg een bedrag van zes cijfers van een rijke Rus, waarna Charles hem in een brief bedankt en uitkijkt naar een ontmoeting als de coronapandemie voorbij is. Recent kwamen Britse media nog naar buiten met het verhaal van Michael Fawcett van de Foundation die geld zou aangenomen hebben van een Saudi in ruil voor een koninklijke onderscheiding en het Britse burgerschap. 

Er is een onafhankelijk onderzoek gestart naar de beschuldigingen. Charles ontkent op de hoogte geweest te zijn van de dubieuze dotaties. Hij steunt het onderzoek. Fawcett is een voormalige persoonlijke assistent van de prins en zet intussen (tijdelijk) een stap opzij bij de liefdadigheidsinstelling, de voorzitter en de directeur van The Prince's Foundation hebben hun ontslag ingediend.

Michael Fawcett en prins Charles in 2018. Fawcett zit nu verwikkeld in wat de Britten "een koninklijk lintjes-schandaal" noemen.

In het straatbeeld van Cardiff, Swansea en Aberdare (Wales) doken deze week ook een paar opvallende reclameborden op met het hoofd van Charles. De niet mis te verstane boodschap luidde: "Wales heeft geen prins nodig". Achter de affiches zit Republic, een anti-royalistische groepering die na de dood van de Queen het hele systeem van de monarchie wil afgeschaft zien. Via crowdfunding zou 29.000 euro opgehaald zijn om onder meer de reclame te bekostigen.

Wales heeft geen prins nodig
Republic

Eerder verschenen her en der in het Verenigd Koninkrijk borden met "De monarchie kost 400 miljoen euro per jaar. Genoeg om 13.000 verpleegkundigen te betalen" en "De monarchie is slecht voor ons land. Niet goed voor toerisme". Telkens met het gezicht van Charles prominent in beeld. En Republic belooft dit najaar nog meer reclameborden.

Waarom spreekt Delphine altijd Engels?

Prinses Delphine stelde dinsdag haar nieuwste creatie voor: een (liefdes)lintje voor Pink Ribbon. De halfzus van koning Filip praatte op de persvoorstelling over borstkanker en legde haar statement achter het lintje uit. Allemaal vlotjes in het Engels. In reacties op onze socialemediakanalen rees de vraag waarom de prinses geen Nederlands spreekt.

BEKIJK hier hoe prinses Delphine enthousiast het woord voert over Pink Ribbon:

Videospeler inladen...

Delphine noemt Engels zelf haar eerste taal. Ze werd geboren in Ukkel - en woont er nu opnieuw met haar gezin en deelt een kangoeroewoning met moeder Sybille de Selys Longchamps - maar groeide op in Londen waar ze vier jaar studeerde aan de Chelsea School of Art en haar Amerikaanse echtgenoot Jim O'Hare leerde kennen. Haar moeder verhuisde in de jaren 70 naar Engeland, zodat zowel zij als koning Albert (de biologische vader van Delphine) een normaal leven konden leiden. 

Mijn Nederlands is niet goed, mijn Frans is ook niet zo spectaculair

prinses Delphine in "Het Journaal" na de erkenning als dochter van koning Albert

Naast Engels spreekt de prinses ook Frans, maar dat is naar eigen zeggen "niet zo spectaculair". Wellicht wel goed genoeg om met de rest van de koninklijke familie te kunnen praten en nu en dan eens te vertoeven op het buitenverblijf van haar moeder in Frankrijk.

Over haar Nederlands bekende Delphine eind vorig jaar in onze "Journaal"-studio dat "het niet goed is".  Ze rekende toen op enig begrip. 

Bekijk het gesprek met Delphine van Saksen-Coburg uit "Het Journaal" met de passage over de Nederlandse taal op het einde:

Videospeler inladen...

Harry, Meghan en de cover van Time

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle hebben een plaats veroverd in de top 100 van meest invloedrijke personen (van 2021) bij het gerenommeerde Time Magazine. Harry en Meghan staan tussen namen als Amerikaans president Joe Biden, turnkampioene Simone Biles, actrice Scarlett Johansson, de Russische oppositieleider Aleksej Navalny en Teslabaas Elon Musk. Het is niet de eerste keer dat ze in de lijst staan. Dat was ook zo in 2017, toen ze nog verloofd waren.

Het zou zoveel makkelijker zijn voor hen om te zwijgen

vriend en chefkok José Andrés

Time Magazine prijst de hertog en hertogin van Sussex voor hun inzet voor de kwetsbaren in de wereld en het werk met hun stichting Archewell. "Ze tonen medeleven voor mensen die ze niet kennen (...). In actie komen is niet een makkelijke keuze voor een jonge hertog en hertogin die geluk hebben gehad met hun afkomst en talent, maar verguisd worden door hun bekendheid. Het zou zoveel makkelijker zijn voor hen om van hun geluk/fortuin te genieten en te zwijgen", reageert chefkok José Andrés in Time. Andrés werkt samen met Harry en Meghan voor het goede doel. Zijn World Central Kitchen helpt bijvoorbeeld getroffenen van grote rampen.

Het Amerikaanse tijdschrift voorzag meerdere covers om op de top 100 te focussen. Ook Harry en Meghan prijken op een cover. Het koppel hield -zoals enkele anderen- een fotosessie thuis met Pari Dukovic, een sterrenfotograaf van Griekse afkomst die werkt in New York. Klik hier voor de andere foto's.

Zoals altijd lokken Harry en Meghan positieve en negatieve reacties uit. Vooral de foto's werden van kop tot teen bestudeerd, met media die beroep doen op (lichaams)experts. De ene ziet in de cover een "krachtige dynamiek tussen gelijkwaardige partners", terwijl de andere Meghan "dominant vooraan poserend" vindt.

Maar ook grapjes blijven niet uit, waaronder de "plotse volle haardos van de prins (dankzij photoshop)" of de vergelijking van Harry met een glamoureuze celebritykapper die even zijn klant voor de spiegel uitlegt hoe hij juist te werk ging. 

(lees voort onder de tweets)

Unieke balletvoorstelling in Kopenhagen

De Deense koningin Margrethe stelt volgend jaar vier zalen in paleis Amalienborg open voor een balletvoorstelling van bijna alle winnaars die de Koningin Ingrid Erebeurs heeft gekend. De prijs voor jonge veelbelovende dansers wordt in 2022 namelijk voor de tiende en laatste keer uitgereikt. De zus van de koningin, prinses Benedikte, vertelde de pers in het gezelschap van choreograaf Tobias Praetorius over het initiatief.

Benedikte: "Dit is wat onze moeder zo graag wilde. Het openstellen van de grote zalen voor kunst en cultuur is helemaal in de geest van koningin Ingrid." Het dansspektakel zal op 27 maart rechtstreeks uitgezonden worden op de Deense tv. 

Prinses Benedikte eert haar moeder en cultuur.
Keld Navntoft

Koningin Ingrid? De geliefde Deense koningin overleed in 2000.  Ze werd geboren als Ingrid van Zweden, dochter van de latere Zweedse koning Gustav VI Adolf. De Zweedse prinses trouwde in 1935 met de toenmalige Deense kroonprins Frederik (die eerder verloofd was geweest met een Griekse prinses). Uit hun huwelijk werden drie dochters geboren: de Deense koningin Margrethe, prinses Benedikte en prinses Anne-Marie (die huwde met Constantijn, de laatste koning van Griekenland).

Ingrid (foto onder) zette zich in voor culturele en humanitaire doelen en werd populair bij de Denen dankzij haar ongedwongen en directe stijl. Zo bracht ze zelf haar kinderen naar school en steunde haar dochter Anne-Marie die slechts 18 was toen ze trouwde.

Keystone-France/Gamma-Rapho

Meest gelezen