De tuin van heden

Sint-Godelieveabdij in Brugge liet voor het eerst in 400 jaar publiek toe: “Heel groot succes”

De Sint-Godelieveabdij in Brugge opende afgelopen maand voor het eerst in 400 jaar haar deuren. Met bijna 16.000 bezoekers vindt Toerisme Vlaanderen het een groot succes. Met de ideeën van de bezoekers gaan ze op zoek naar wat de nieuwe bestemming kan worden. 

Sinds de 17de eeuw tot eind 2013 was de Sint-Godelieveabdij een slotklooster van de zusters Benedictinessen. Toerisme Vlaanderen gaat nu op zoek naar een nieuwe toekomst voor de site. Het is ongeveer 11.000 m² groot en centraal gelegen tussen het station en ’t Zand in Brugge.

Met het project "De tuin van heden" gaat Toerisme Vlaanderen op zoek naar een herbestemming voor de abdij. Na het bezoek konden mensen een idee achterlaten over wat er in de toekomst met de abdij moet gebeuren. Ze verzamelden in totaal 5.000 voorstellen.

Lees verder onder de foto.

De tuin van heden

Ze zijn erg blij met het enthousiaste onthaal van het project bij een groot publiek, vertelt projectleider Kristof Lataire: “Helaas gaan de deuren weer tijdelijk dicht. Toerisme Vlaanderen gaat nu met al die ideeën en voorstellen aan de slag. Het enorme enthousiasme waarmee dit gebeurde, hadden we echt niet verwacht. Heel wat mensen zeiden dat ze hier zelf iets op poten wilden zetten. Ook de betrokkenheid vinden we opvallend. Want bijna iedereen gaf aan dat ze op de hoogte willen gehouden worden en mee verder willen nadenken tijdens het proces.” In februari wordt bekendgemaakt wat de nieuwe bestemming van de Sint-Godelieveabdij wordt.

Linde Merckpoel maakte naar aanleiding van Open Monumentendag een video in het klooster. 

Meest gelezen