Premier Janez Jansa liet zich vaccineren, maar te weinig Slovenen hebben dat voorbeeld gevolgd.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Slovenië voert coronapas in voor alle activiteiten binnen, ook voor tankstations, apotheken en dokters

Vanaf vandaag kan je in Slovenië bijna nergens nog naartoe zonder een coronapas. Normaal leven zonder die pas wordt erg moeilijk gemaakt en de regering wil op die manier de lage vaccinatiegraad in snel tempo opkrikken. Er is niet enkel die pas, maar ook een strenge mondmaskerplicht en het verplicht houden van afstand. Opvallend is ook dat de Slovenen blijkbaar de maatregel aanvaarden zonder veel protest.

Wat kan er nog wel in Slovenië zonder die pas? "Bij mijn weten niets", zei Bart Hendrickx die al  20 jaar in het land woont vanavond in "De wereld vandaag" op Radio 1. De Sloveense regering heeft inderdaad een van de meest radicale coronabepalingen opgelegd aan de bevolking.

Er gelden al langer strenge bepalingen zoals de mondmaskerplicht en afstand houden zowat overal, maar daar komt nu nog de coronapas bij. Het wordt moeilijk zoniet onmogelijk om nog naar de winkels, banken, tankstations, apotheken en zelfs dokters te gaan zonder die pas. Datzelfde geldt ook voor restaurants en cafés, hotels en sportieve en culturele evenementen binnen. 

Die pas kan je krijgen als je volledig gevaccineerd bent, als je hersteld bent van de ziekte of een recente negatieve test kunt voorleggen. Dat bewijs is nodig om te winkelen, want de meeste supermarkten liggen in winkelcentra waar die pas gecontroleerd wordt. Mensen die die niet hebben, kunnen dan nog wel terecht in kleinere dorpswinkels buiten winkelcentra om voeding te kopen. Hetzelfde geldt voor de dokter, zelfs daar is een pas nodig, tenzij in noodgevallen. 

Vaccinatie voor een normaal leven

Concreet wordt gewoon normaal leven zonder die coronapas dus erg moeilijk. De regering doet dat opzettelijk om de bevolking aan te zetten om zich te vaccineren. In Slovenië is ongeveer de helft van de bevolking volledig geprikt en dat is een van de laagste scores in de Europese Unie.

 "Het is de bedoeling om dat op korte tijd op te krikken tot 70 procent", aldus Hendrickx, "en daarom probeert de overheid de mensen het openbare leven een beetje te ontzeggen om ze toch te motiveren om zich te laten vaccineren". Probleem is dat het aantal vaccinatiecentra de voorbije zomer is afgebouwd en dat mensen nu plots wel willen, maar dan wel eerst een afspraak moeten maken.

De regering beslist en dan moet je dat maar aanvaarden

Bart Hendrickx schetst de mentaliteit van de Slovenen tegen de harde maatregelen

Wie niet over de pas beschikt, kan nog wel het openbaar vervoer nemen of naar school, maar niet veel meer dan dat. Opvallend is dat er -anders dan in West-Europese landen- weinig protest is tegen de coronapas, al beginnen mensen er nu wel meer gevoelig voor te worden. 

Meest gelezen