Belga

Ziekenhuis Waregem serveert 'oncobrood': "Een persoonlijk recept voor patiënten na chemotherapie"

Het ziekenhuis neemt van elke patiënt na een chemotherapie een smaaktest af om zo een brood te ontwikkelen dat ze graag lusten. Ze willen daarmee voorkomen dat de patiënten door hun veranderde of verdwenen smaak te weinig eten en daardoor nog meer verzwakken. 

Het concept van het 'oncobrood' is al een tijdje bekend, maar Ziekenhuis Waregem heeft het nu verder ontwikkeld en gaat het meegeven aan hun patiënten. "Een kok neemt een smaaktest af", zegt dokter Chloë Haverbeke. "Zo komt hij te weten wat ze nog kunnen smaken en wat ze lekker vinden. Ze krijgen dan nadien 2 recepten en een broodoventje mee naar huis. We hopen om dat later ook bij andere voedingsmiddelen te kunnen toepassen."

Sterke smaak

Ze ontwikkelen de broodrecepten enkel voor kankerpatiënten die een chemotherapie hebben doorgemaakt. "Vaak is hun smaak veranderd of ze zijn die helemaal kwijt. Daardoor zijn het meestal heel sterke smaken die aan de broden worden toegevoegd. Voor de meeste mensen met een normale smaak zouden die niet te eten zijn. Dat kan bijvoorbeeld op basis van mosterd, tijm of curry zijn", zegt dokter Haverbeke.

Meest gelezen