Videospeler inladen...

Na de Pano: hoe herken je partnergeweld? En wat met geweld tegen mannen? Jouw vragen beantwoord

Elk jaar eist partnergeweld in ons land levens. Dat werd gisteren aangekaart in een reportage van Pano over geweld tegen vrouwen. De getuigenissen van Kristina, Marieke en Sonja, die te maken kregen met extreem geweld in een relatie, lokten heel wat reacties uit. Hoe stap je uit een gewelddadige relatie? En kan je iemand dwingen om zijn of haar partner te verlaten? We leggen jouw vragen voor aan Liesbet Stevens van het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen in #steljevraag.

Hoe herken je de signalen van partnergeweld?

Volgens Liesbet Stevens, professor seksueel strafrecht en adjunct-directeur bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen, kan je een aantal dingen in de gaten houden als je vermoedt dat iemand in je omgeving te kampen heeft met partnergeweld. Zo worden slachtoffers door hun gewelddadige partner vaak geïsoleerd van hun netwerk:

Videospeler inladen...

Het kan dus even duren vooraleer iemand inziet dat hij of zij in een toxische relatie zit. “Benoemen dat je een slachtoffer bent, betekent dat je er iets mee moet doen”, vult Stevens aan. “Daarom is het soms comfortabeler om bewust of onbewust weg te kijken.”

Kan je iemand dwingen om zijn of haar partner te verlaten?

“Hoor je dat het servies bij de buren sneuvelt, dan is het absoluut gerechtvaardigd om tussenbeide te komen en de politie te bellen”, vindt Stevens. “Het is immers die instantie die het vervolgtraject moet opstellen." Maar iemand dwingen om bij zijn of haar partner weg te gaan, kan volgens haar niet.

Videospeler inladen...

Heeft het zin om naar de politie te stappen? Zij kunnen vaak niets doen.

Volgens Stevens staan we er vandaag een stuk beter voor dan vijftig jaar geleden. “Je zou niet meer mogen worden afgewimpeld wanneer je in een politiekantoor belandt, en evenmin mogen feiten nog worden geminimaliseerd. Maar een uitgestippeld beleid biedt inderdaad geen garantie dat elk kantoor de richtlijnen volgt.”

Dat ondervond ook een van onze lezers. Hij en zijn familie werden met de dood bedreigd, maar de politie greep niet in. Daar sta je dan?

Videospeler inladen...

Welke stappen kan ik zetten als ik uit mijn gewelddadige relatie wil stappen?

Heb je besloten een punt achter je relatie te zetten, dan raadt Stevens je aan om contact op te nemen met 1712, de professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. “Zij helpen je mee de weg te vinden naar de juiste hulpverlening.”

Videospeler inladen...

Waarom de focus op geweld tegen vrouwen? Ook mannen krijgen hiermee te maken.

“Klopt”, zegt Stevens. “Zeker wanneer je een ruimere definitie van ‘partnergeweld’ hanteert, zie je dat ook heel veel mannen aangeven dat ze slachtoffer worden van partnergeweld in hun relatie.” Toch vindt ze het belangrijk dat femicide, of vrouwenmoord, de nodige aandacht krijgt: 

Videospeler inladen...

Wie nood heeft aan een gesprek over huiselijk geweld, kan terecht bij 1712, de huisarts of de politie. Bij dringende gewelddadige situaties bel je de politie op 101. Voor dringende medische hulp bel je het noodnummer 112.

Wil je de volledige #Steljevraag met Liesbet Stevens herbekijken? Dat kan hieronder:

Videospeler inladen...

De volledige reportage van Pano vind je hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen