"Gebeurt elke dag": komiek William Boeva wordt uitgelachen op straat, Inspecteur Sven Pichal schrijft pakkende column

William Boeva is dinsdagmiddag door twee tieners hardop uitgelachen in Antwerpen, omdat hij in een rolstoel zat. "Helaas gebeurt dat elke dag", zegt de comedian aan onze redactie. Sven Pichal, de Inspecteur op Radio 2, was getuige van het voorval en neemt het in een column op voor de comedian. "Ik zag op zijn gezicht hoe hard dat aankomt."

Dinsdagmiddag wandelt Pichal over de Meir in Antwerpen wanneer hij komiek William Boeva ziet. Op dat moment komen twee tieners op een elektrische step voorbij. Ze zien Boeva, die op dat moment in een rolstoel zit, wijzen naar hem en lachen hem hardop uit. "Ik zie op zijn gezicht hoe hard dat aankomt", schrijft Pichal in z'n column. "Ik lees ergernis, maar ik lijk ook te begrijpen aan zijn blik dat dit lang niet de eerste keer is. Zo interpreteer ik het toch. Ik voel echt plaatsvervangende schaamte. Totaal gechoqueerd."

Ik ben zelfs bereid om klappen te krijgen
Sven Pichal

Vervolgens schieten de jongens op hun steps er in een rotvaart vandoor. "Laf en laaghartig", aldus Pichal. De Inspecteur besluit op dat moment niet op Boeva af te stappen maar bereidt zich voor op een eventuele confrontatie met de jongeren verder in de straat. "In de hoop dat ik de twee jongens tegenkom aan een winkel of aan een rood licht. Ik bereid me in mijn hoofd voor wat ik hen ga zeggen. Dat het laf is wat ze doen en of ze nu echt niet beter weten. Ik ben zelfs bereid om klappen te krijgen als ze geweld het beste antwoord vinden."

Het voorval raakt Pichal diep: "Gelukkig is dit soort gedrag een uitzondering, hoop ik, want hoe durven ze." Het is echter geen uitzondering. Dat leert Pichal wanneer hij 's avonds een berichtje stuurt naar de komiek. "Helaas gebeurt dit elke dag", antwoordt Boeva. 

Het is een strijd die je niet kan winnen
William Boeva

"Ik ken Sven, we wonen dicht bij elkaar en komen elkaar regelmatig tegen. Die dag zelfs al eens. Ik vind het mooi dat dit incident hem zo raakt maar voor mij is dat dagelijkse kost", reageert Boeva. "Het is een strijd die je niet kan winnen. Mensen met een beperking moeten dringend meer zichtbaarheid krijgen. In de media, maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs. Waarom worden mensen met een beperking geïsoleerd? Ze stoppen ons in een ander gebouw om ervoor te zorgen dat we de anderen zo weinig mogelijk ophouden."

Boeva probeert steeds een spreekbuis te zijn voor mensen met een beperking. "Ikzelf ben door de mazen van het net geglipt maar anderen hebben dat geluk niet." Op dit moment werkt de komiek samen met Beno Schraepen, docent aan de AP Hogeschool in Antwerpen, aan een boek over inclusie. Hij hoopt ook op die manier meer zichtbaarheid te creëren voor mensen met een beperking.

Meest gelezen