De Liereman in Oud-Turnhout, dat later mogelijk deel zou uitmaken van het Nationaal Park Taxandria

Turnhout en Oud-Turnhout dienen dossier in bij minister Demir voor Nationaal Park "Taxandria"

Turnhout en Oud-Turnhout dienen vandaag een dossier in bij Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) voor een groot Nationaal Park dat de naam Taxandria zou krijgen. Het Nationaal Park zou een aaneensluiting worden van natuurgebieden in 4 gemeenten. "Maar het dossier is helemaal nog niet in kannen en kruiken. We willen nu vooral rond de tafel zitten met alle gesprekspartners", zegt schepen Astrid Wittebolle (Groen) van Turnhout.  

Ravels en Arendonk lieten eerder al weten dat ze het voorlopig nog niet zien zitten om zich aan te sluiten bij het dossier, omdat ze vinden dat er te weinig rekening wordt gehouden met de landbouwers in het gebied. Er is ook verzet van een actiegroep, De Zwarte Specht. Turnhout en Oud-Turnhout dienen het dossier vandaag wel in, op de dag van de deadline, want zij willen het project een kans geven. 

We willen het traject alvast inzetten en ervoor zorgen dat iedereen iets positief kan vinden in het dossier

Astrid Wittebolle, schepen voor Milieu (Groen)

De Turnhoutse schepen Astrid Wittebolle (Groen) benadrukt wel dat er nog heel wat kanttekeningen zijn. "Hoe zit het met de economische mogelijkheden? Hoe verhoudt ons potentieel park zich tegenover andere parken? Dat soort dingen zijn voor ons nog onduidelijk. Maar we willen het traject alvast inzitten en ervoor zorgen dat iedereen iets positief kan vinden in het dossier."

Gesprekken organiseren

Een Nationaal Park zou er ook nog niet snel komen. "Dat we nu een dossier indienen, betekent helemaal niet dat we een Nationaal Park aan het maken zijn. Het dossier is nog niet in kannen en kruiken", gaat Wittebolle verder. "Het enige dat we willen doen, is een gesprekstafel organiseren en in gesprek gaan met alle stakeholders, zoals bijvoorbeeld de landbouwers en de grondeigenaars, onder leiding van minister Demir en haar kabinet." 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zal zich samen met een jury buigen over het dossier. Eind dit jaar nemen zij een beslissing. Dan weten we of alle partijen rond de tafel mogen komen om de plannen van Nationaal Park Taxandria verder uit te werken. Ook voor Ravels en Arendonk blijft er een mogelijkheid om later nog in het dossier te stappen. 

Meest gelezen