Monding van de Drau in de Donau, nabij de stad Osijek in Kroatië (foto: Ante Gugic)

Unesco erkent gigantisch natuurgebied langs de "Amazone van Europa"

Unesco heeft een natuurgebied van 1 miljoen hectare erkend als biosfeerreservaat. Dat betekent dat het ecosysteem er moet worden beschermd. Het gaat om het gebied langs de rivieren de Donau, de Mur en de Drau, dat zich uitstrekt over 5 landen. Het is nu het grootste beschermde natuurgebied van Europa.

Het nieuwe biosfeerreservaat langs de Donau, de Mur en de Drau is het eerste ter wereld dat zich uitstrekt over 5 landen: Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Hongarije en Servië. Met bijna 1 miljoen hectare is het meteen ook het grootste beschermde rivierengebied van Europa. 

Dat Unesco (het orgaan van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met onderwijs, wetenschap en cultuur, red.) het gigantisch gebied nu erkent als biosfeerreservaat is goed nieuws, zegt natuurorganisatie WWF: "Het is een zeer uniek natuurgebied met zeldzame overstromingsbossen, meanderende rivieren, zand- en grindbanken", zegt woordvoerder Koen Stuyck. 

"De regio herbergt de hoogste dichtheid van broedende zeearenden in Europa, evenals ernstig bedreigde otters, bevers en steuren. En het is ook een belangrijke tussenstop voor meer dan 250.000 trekvogels per jaar. De spectaculaire landschappen van het reservaat trekken ook steeds meer bezoekers."

(lees verder onder de foto)

In het biosfeerreservaat langs de Donau, Drau en Mur komen heel veel zeearenden broeden

Dat het nieuwe biosfeerreservaat zich over 5 landen uitstrekt is een troef, zegt Stuyck. "Het gebied wordt nu erkend als één groot ecosysteem met een uitzonderlijke biodiversiteit. En dat betekent ook dat er een overkoepelend en grensoverschrijdend beheersplan zal moeten komen."

"Dit biosfeerreservaat is een mooi Europees voorbeeld van hoe de natuur ons oplossingen kan bieden als ze behouden blijft. Daarin spelen rivieren een cruciale rol", zegt Stuyck. "De drie rivieren in dit gebied voorzien de inwoners van drinkwater en beschermen hen tegen overstromingen."

Meest gelezen