UZA zoekt 200 mensen met gehoorproblemen: "Onderzoeken hoe goed zij nog functioneren op het werk"

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen wil 200 mensen met gehoorproblemen een jaar lang volgen. Zo wil het onderzoeken welke invloed slecht gehoor heeft op hun werk. Daarvoor zullen neus-, keel-, oorartsen eerst de klassieke gehoortesten afnemen. Daarna moeten de deelnemers verschillende vragenlijsten invullen. "Daarmee bekijken we hoe goed die mensen nog kunnen functioneren op het werk", zegt arts Vincent Van Rompaey van het UZA. 

Het gaat om het wetenschappelijk project "Hear Again, Work again", waarmee het Universitair Ziekenhuis Antwerpen oplossingen wil zoeken voor mensen met gehoorverlies. Want vaak krijgen die mensen te maken met problemen in hun sociale leven. 

We zien dagelijks mensen die zichzelf afsluiten en die contacten met hun vrienden en familie verliezen

Neus-, keel-, oorarts Vincent Van Rompaey (UZA)

"We merken bij de volwassenen dat er heel wat barrières zijn en dat er heel wat mensen niet tot de juiste oplossing komen, of dat ze er niet van weten", vertelt neus-, keel-, oorarts Vincent Van Rompaey van het UZA op Radio 2 Antwerpen. "We zien dagelijks mensen die zichzelf afsluiten en stilaan al hun vrienden en hun contacten met familie verliezen. Op feestjes zitten ze bijvoorbeeld in een hoekje omdat ze door al het geroezemoes niet meer kunnen volgen. En dat heeft impact op hun welzijn." 

Impact op het werk

Meer specifiek heeft gehoorverlies ook een impact op het werkleven. Dat willen de artsen in het UZA nu in kaart brengen. Ze zoeken mensen met ernstig gehoorverlies, wat ze eerst zullen vaststellen met klassieke gehoortesten. Als iemand voldoet aan de voorwaarden voor het onderzoek, dan zal die persoon vragenlijsten krijgen met allerlei vragen over diens werksituatie. 

Beluister hier het gesprek op Radio 2 Antwerpen en lees onder het fragment verder:

"Met de vragenlijsten gaan we bekijken hoe goed die mensen nog kunnen functioneren op het werk. Of ze bijvoorbeeld heel vermoeid geraken, of ze werkonbekwaam zijn geworden, omdat communicatie op het werk niet meer gaat", vertelt Van Rompaey. 

Het ziekenhuis zoekt nog volwassenen tussen de 18 en 65 jaar, met eenzijdig of tweezijdig ernstig gehoorverlies, die ze een jaar lang mogen volgen. 

Meest gelezen