Einde van het autosalon? Lokale concessiehouder reageert: "Een ramp voor onze sector"

Komt er nog een 99ste editie van het autosalon? Dat is de vraag die veel mensen in de autosector zich stellen. Verschillende grote automerken overwegen om niet naar het autosalon te komen en dat zou wel eens de doodsteek kunnen worden voor dat salon. Voor lokale concessiehouders, die rekenen op de extra verkoop die het salon genereert, zou dat een serieuze streep door de rekening zijn. 

André Detournay is concessiehouder van Mazda in Lembeek bij Halle. En hij heeft vandaag vernomen dat Mazda, net als enkele andere grote merken, niet meedoet met het autosalon. Nochtans is het salon belangrijk voor lokale concessiehouders zoals André: "Als we geen 40% van onze verkopen realiseren in januari, dan hebben we een slecht jaar. Dan kan je rekenen hoe belangrijk het autosalon is voor onze verkoop. Dit gaat een ramp zijn voor onze sector."

"Er is veel veranderd in de loop der jaren", gaat André verder. "30 jaar geleden trokken we zelf naar het salon om auto's te gaan verkopen. De jongste jaren blijven wij in onze garage en wordt de verkoop anders geregeld."

De verkoop in januari was goed, maar de merken vergeten dat de showrooms daarvoor maanden gesloten waren door corona.

André Detournay - Concessiehouder Mazda

Maar André vreest het ergste. "Dit jaar was er geen salon en toch was de verkoop goed in januari. Waarschijnlijk denken de grote merken dat ze kunnen besparen, door die grote kosten om op het autosalon een stand te hebben, te schrappen. Maar ze vergeten dat de showrooms eind vorig jaar 3 maanden gesloten waren en net voor januari opnieuw opengingen. Iedereen die zijn aankoop had uitgesteld heeft daarom in januari gekocht. Dat zal dit jaar wel anders zijn. Ik hou mijn hart vast."

Toekomst voor vierde generatie?

De toekomst ziet André dan ook niet bepaald rooskleurig in. "Over 12 jaar zal onze garage 100 jaar bestaan. Mijn zoon staat klaar om mee in de zaak te stappen, hij zou dan de vierde generatie zijn. Maar zoals alles nu evolueert, met ondermeer ook de opkomst van de elektrische wagens, waar veel minder onderhoud aan is, vrees ik voor de toekomst."

Meest gelezen